Uniunea Croatilor din Romania | Zajednistvo Hrvata u Rumunjskoj - ZIUA MINORITATILOR NATIONALE
Home arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente arrow ZIUA MINORITATILOR NATIONALE arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


ZIUA MINORITATILOR NATIONALE PDF Imprimare E-mail
joi, 21 februarie 2019

Ziua minorităţilor naţionale din România este sărbătorită la 18 decembrie, dată la care, în anul 1992, a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice.

     Acest document internaţional oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a Minorităţilor Naţionale. Celebrată deja de peste 20 de ani, România a instituit şi prin lege această zi specială, care este sărbătorită de toate minorităţile etnice din ţara noastră. Astfel, în anul 2017, deputaţii aparţinând Grupului minorităţilor naţionale au iniţiat un proiect de lege pentru ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a acestei tradiţii, proiect care a fost adoptat atât de Senat cât şi de Camera Deputaţilor și a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis la 7 decembrie 2017.

     Minoritatea croată a marcat festiv Ziua minorităţilor naţionale din România prin invitația adresată de către domnul Ghera Giureci Slobodan, președintele Uniunii Croaților din România, instituțiilor de învățământ din comuna Lupac și Carașova, de a sărbători împreună. Activitatea s-a desfăşurat cu implicarea unui număr impresionant de elevi şi cadre didactice care au răspuns pozitiv invitației și au venit cu mic cu mare la sediul central al UCR, cu scopul de a marca această zi de o importanță deosebită. dsc_0025.jpg

     După cuvântul de bun venit adresat celor prezenți, președintele organizației a vorbit, printre altele, despre drepturile de care se bucură minoritățile naționale în spațiul multicultural românesc: „România este un exemplu în Europa referitor la acordarea tuturor drepturilor pentru minoritățile naționale”, a accentuat domnul Ghera Giureci Slobodan.

 dsc_0063.jpg    Prof. Iancov Gheorghe a vorbit despre semnificația acestei zile: „În primul rând trebuie să subliniem ideea că adoptarea legii prin care se sărbătorește în fiecare an Ziua Minorităților Naționale trebuie înțeleasă ca și atitudine de respect a autorităților române față de comunitățile etnice de pe teritoriul României. Această atitudine de respect pornește de la ideea că aceste comunități etnice au conviețuit și au contribuit la patrimoniul cultural al poporului de pe aceste meleaguri. Ei bine, acest patrimoniu este efortul tuturor, și al majorității și al minorității.”, a spus prof. Iancov Gheorghe.

     „Mulțumim domnului deputat! Suntem aici alături de un reprezentant al Parlamentului României, care reprezintă Uniunea Croaților din România. Îi mulțumesc mult pentru felul în care se apleacă UCR către elevii noștri, către comunitatea croată din zona Lupac, Clocotici, Rafnic, Vodnic, domnului prof. Iancov pentru modul în care ne-a explicat lucruri pe care poate unii le știți, cei mai mari, și pe care le vom aprofunda și noi la școală!”, a spus directorul Şcolii Lupac, doamna Maria-Marina Spătaru.

     „În numele Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova vă mulțumim pentru invitație și pentru susținerea pe care ne-o acordați la toate acțiunile intreprinse! Vreau să cred că și noi suntem o părticică din ceea ce este România Mare, că și noi, prin comunitatea croată, aducem o contribuție, mai mică sau mai mare, la ceea ce înseamnă România”, a declarat directorul instituției de învățământ, domnișoara Miștoiu Alina.

     Cu prilejul acestui eveniment, toți cei prezenți au avut ocazia de a admira expoziția de poze, diplome, trofee și cupe pe care Uniunea Croaților din România le are expuse în Sala Tineretului, iar elevii Şcolii Lupac au oferit un scurt moment de colinde în limba maternă și în limba română.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage