Uniunea Croatilor din Romania | Zajednistvo Hrvata u Rumunjskoj - REUNIUNILE CONSILIULUI MINORITATILOR NATIONALE
Home arrow Hrvatska grancica arrow Diverse arrow REUNIUNILE CONSILIULUI MINORITATILOR NATIONALE arrow Hrvatska grancica arrow Diverse 
Arhiva articole Hrvatska grancica Diverse

REUNIUNILE CONSILIULUI MINORITATILOR NATIONALE PDF Imprimare E-mail
luni, 25 martie 2019

În data de 19 februarie 2019, la sediul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, au avut loc primele reuniuni din acest an ale Comisiei pentru învăţământ şi tineret şi ale Comisiei pentru cultură, culte şi mass-media.

      La cele două reuniuni, Uniunea Croaților din România a fost reprezentată de către: Ghera Milovan Petar, Ivănoaica Tudorel și Mihailă Nicolae. Alături de reprezentanţi ai organizaţiilor minorităţilor naţionale din România au participat și reprezentanţi ai departamentului: doamna Lacziko Enikő Katalin, secretar de stat, doamna Christiane Gertrud Cosmatu şi domnul Amet Aledin, subsecretari de stat.

     Pe agenda de lucru a celor două comisii s-au aflat următoarele teme: alegerea comitetului de conducere pentru anul 2019; Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, discuţii cu privire la implicarea organizaţiilor minorităţilor naţionale în pregătirea celui de al III-lea Raport de monitorizare privind stadiul implementării Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare; stabilirea agendei de activităţi a celor două comisii pentru anul 2019.

     Referitor la problemele specifice din domeniul educaţiei, reprezentanţii minorităţilor naţionale au subliniat faptul că este necesară o politică predictibilă în domeniul învăţământului şi o promovare mai eficientă a modului de organizare a învăţământului pentru minorităţile naţionale, pentru atragerea spre studiul în limba maternă a cât mai multor elevi din rândul comunităţilor etnice. 52434245_2237110059950670_5201330606637580288_n.jpg

 comisia-de-la-dri.jpg    În contextul în care anul 2019 a fost declarat “Anul cărţii” în România”, reprezentanţii minorităţilor naţionale au fost încurajaţi să propună proiecte care promovează lectura în limba maternă, dar şi să susţină activitatea de traducere a unor autori care provin din rândul propriilor comunităţi.

     Ambele comisii au dezbătut, pe domeniul respectiv de activitate, modalităţile de completare a chestionarelor, ale căror răspunsuri vor sta la baza întocmirii celui de-al III-lea Raport de monitorizare privind stadiul implementării Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare în România.

     În cadrul Comisiei pentru cultură, culte şi mass-media, doamna secretar de stat Lacziko Enikő Katalin s-a referit la colaborarea dintre Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Uniunea Scriitorilor din România, prin care se acordă premii pentru scriitorii care aparţin minorităţilor naţionale, în cadrul evenimentului “Premiile pentru Literatura în limbile minorităţilor”.

     Calendarul activităţilor pentru anul 2019, pentru fiecare dintre cele două comisii, a fost stabilit, printre aceste activităţi regăsindu-se şi unele care urmează să fie organizate în comun.

     Misiunea Departamentului pentru Relaţii Interetnice este promovarea diversității etnoculturale și lingvistice, prevenirea și combaterea rasismului și xenofobiei, cultivarea valorilor comune și a dialogului intercultural, în scopul consolidării sistemului de protecție a minorităților naționale din România.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage