Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Školstvo arrow LUNA MARTIE, LUNA EXAMENELOR arrow Hrvatska grancica arrow Skolstvo 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Skolstvo

LUNA MARTIE, LUNA EXAMENELOR PDF Ispis E-mail
Monday, 06 May 2019

Luna martie sau luna mărțișorului, pentru elevii de gimnaziu și de liceu din țara noastră, este și luna simulării examenelor naționale.

     Aceste simulări sunt menite să-i pregătească pentru probele pe care le vor susține în această vară. Anul acesta, pe lângă elevii de clasa a VIII-a, la simulare au participat, în premieră, şi cei de clasa a VII-a. Scopul susţinerii simulării evaluării şi de elevii de a VII-a este acela de a-și evalua cunoștintele și de a se obișnui cu examenul.

     Primii care și-au verificat cunoștințele pentru probele scrise au fost elevii de clasa a VII-a și a clasa a VIII-a, fiind urmați de cei de clasa a XI–a și a XII-a. Simularea Evaluării Naționale a debutat pe 11 martie cu proba la limba și literatura română. Următoarea probă a fost cea la limba maternă, susținută pe 12 martie, iar ultima, cea la matematică, pe 13 martie. După centralizarea rezultatelor finale înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării naționale pentru elevii claselor a VIII-a, potrivit Ministerului Educației Naționale 87.225 de elevi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, ceea ce reprezintă 53,1% dintre elevii prezenți la toate probele (164.264), procent net superior celui înregistrat anul trecut (47%). 52,4% , adică 88.117 elevi din 168.108 elevi de clasa a VII-a prezenți la toate probele a obținut medii mai mari sau egale cu 5.

dscuuuttyurt08131.jpg

     Luni, 18 martie a avut loc și simularea examenului de bacalaureat cu prima probă, cea la limba și literatura română, fiind urmată a doua zi de cea la limba maternă. Simularea probei scrise obligatorii a profilului, matematică și istorie a avut loc pe 20 martie, iar ultima probă, cea la alegere a profilului și a specializării, s-a desfășurat pe 21 martie și a fost susținută doar de elevii din clasa a XII-a. Ministerul Educației a publicat și rezultatele la simularea bacalaureatului 2019, rezultate care relevă o rată cumulată de promovare (clasa a XI-a şi clasa a XII-a) de 36,88%, în creștere nesemnificativă față de anul trecut. Ponderea elevilor de clasa a XII-a cu medii care asigură promovarea (6 şi peste 6) este de 42,15% (47.598 de elevi din 112.925 prezenți). În raport cu anul școlar anterior (39,55%), se constată o majorare de aproape 3%.

 subiecte-simulare-evaluarea-nationala-2019-matematica.jpg    ”La Liceul Bilingv Româno-Croat din Carașova s-au prezentat la simulările din acest an 37 de elevi, 13 elevi de clasa a VIII-a, 6 elevi de clasa a VII-a, 4 elevi de clasa a XI-a și 14 elevi de clasa a XII-a. Elevii noștri nu au boicotat testarea și nu au predat foaia goală”, ne-a declarat directoarea instituției, Alina Miștoiu. După publicarea rezultatelor, la Liceul Bilingv din Carașova mai puțin de jumătate dintre elevii de gimnaziu și de liceu au reușit să obţină note de trecere. Rezultatele au fost anunțate în clase de către profesori sau diriginte și au fost analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. De obicei, subiectele la simulare au un grad de dificultate un pic mai mare, tocmai pentru a stimula elevii să se pregătească mai bine pentru examenele de la vară. Notele obținute de elevi nu se vor contesta și nu vor fi trecute în catalog decât dacă elevii doresc acest lucru și fac în acest sens o cerere scrisă.

Lina Tincul

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage