Home arrow Hrvatska grancica arrow Obiceiuri si traditii arrow SERBARE DE FASANC SI SURPRIZA DE ZIUA MAMEI arrow Hrvatska grancica arrow Obiceiuri si traditia 
Arhiva articole Hrvatska grancica Obiceiuri si traditia

SERBARE DE FASANC SI SURPRIZA DE ZIUA MAMEI PDF Imprimare E-mail
luni, 06 mai 2019

     Trecerea de la iarnă la primăvară este marcată de sărbători menite să alunge spiritele rele și iarna, și să anunțe, deopotrivă, renașterea simbolică a lumii, asigurând prosperitatea comunității.

     Astfel este și Fășancul, care este o sărbătoare populară ce marchează începutul Postului Mare al Paștelui, adică al unei perioade în care petrecerile sunt interzise şi în care oamenii se reculeg înainte de Paşte. Este momentul când fiecare se poate masca cum şi în ce vrea, totul depinzând de imaginaţie.

     Cu acest prilej, vineri, 5 martie 2019, elevii claselor I-IV din Carașova au organizat un bal mascat. Evenimentul a avut loc la sediul central al Uniunii Croaților din România, iar de buna desfășurare a manifestării s-au ocupat cadrele didactice, Filca Ana și Aida Borcescu, care au pregătit cu multă măiestrie și dăruire întreg spectacolul. De asemenea, este adevărat faptul că astfel de serbări sunt un prilej de bucurie pentru părinţii și bunicii copiilor, care participă cu entuziasm la pregătirea și desfășurarea propriu-zisă a acestor activități. Aceștia au savurat fiecare moment, aplaudând după fiecare reprezentație.

     Costumați în diverse personaje de poveste şi de fantezie, școlarii și-au prezentat în fața publicului minunatele costume. S-a ascultat muzică, s-a dansat și au avut loc diferite probe menite să ateste măiestria participanților, iar toată lumea s-a simțit bine. Costumele au fost închiriate sau realizate de mâinile măiestre ale părinților, iar prezentarea a fost făcută într-un program artistic întocmit special pentru această ocazie. Copiii au reuşit să se pună în pielea personajelor pe care şi le-au ales şi au oferit un spectacol minunat.

     În cadrul evenimentului a avut loc și o tombolă, iar drept recompensă, pentru participarea la această festivitate, fiecare copil a primit câte un mic cadou, oferit cu sprijinul Uniunii Croaților din România. dsc_0145.jpg

     Carnavalul a avut drept scop implicarea copiilor de la cele mai fragede vârste în cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor practicate din cele mai vechi timpuri cu diferite ocazii, precum și conştientizarea importanţei transmiterii acestor tradiții populare.

  dsc_0254.jpg   Evenimentul a fost unul complex, eleviii pregătind cu această ocazie și o petrecere surpriză dedicată mamelor. Ziua mamei, sărbătorită în avans, a fost în totalitate încărcată de culoare şi emoţie atât pentru copii cât şi pentru familiile lor, marcând legăturile afective dintre aceştia prin momente vesele, gânduri de apreciere şi simboluri de iubire. Ziua de 8 Martie şi iubirea merg mână în mână, pentru că Ziua Mamei şi totodată Ziua Internaţională a Femeii reprezintă atât un prilej de sărbătorire a feminităţii cât şi de preţuire a unui simbol al dragostei eterne: „mama”. Prin serbarea dedicată mamei, elevii au avut posibilitatea de a-şi demonstra dragostea şi recunoştinţa faţă de mămicile lor, prin recitarea unor poezii și intonarea unor cântece. Mămicile au fost încântate de spectacolul pus la cale cu atâta dragoste dar şi de urările sincere de „La mulţi ani!”, venite din partea odraslelor lor.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage