Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Školstvo arrow CERCUL PEDAGOGIC AL INVATATORILOR arrow Hrvatska grancica arrow Skolstvo 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Skolstvo

CERCUL PEDAGOGIC AL INVATATORILOR PDF Ispis E-mail
Tuesday, 21 May 2019

,,ÎNVĂŢAREA ESTE O CĂLĂTORIE PERSONALĂ ATÂT PENTRU PROFESOR CÂT ŞI PENTRU ELEV”. (J. Hattie)

     Marți, 9 aprilie 2019, la sediul central al Uniunii Croaților din România s-a desfășurat Cercul Pedagogic al învățătorilor, avându-le drept gazde pe înv. Ana Filca și înv. Aida Borcescu.

     Participanți la activitatea de cerc au fost învățătorii din comuna Caraşova, comuna Lupac şi din zona Reșiței. Cadrele didactice din învăţământul primar s-au întâlnit la Caraşova şi au avut ca temă dspelinge discuţie „Principii și tehnici promovate de noul concept Visible Learning, pași spre o învățare autentică – exemple de bună practică”. Coordonatorii cercului au fost prof. Drăgilă Ozana și prof. Sadovan Lăcrimioara, iar dintre invitați a făcut parte prof. Terciu Manuela, Inspector școlar pentru învățământul primar.

     La începutul întâlnirii, secretarul general al UCR, prof. Iancov Gheorghe a adresat câteva cuvinte participanților, după care a urmat cuvântul de deschidere și de bun venit adresat de directorul Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova, prof. Miștoiu Alina. Inspectorul școlar pentru învățământul primar, prof. Terciu Manuela le-a prezentat participanților la cerc un filmuleț amuzant, intitulat „Jungla din cancelarie”.

     Principiul Visible Learning înseamnă predare și învățare vizibilă, iar obiectivele acestui concept sunt: conștientizarea învățătorilor privind parcurgerea unui proces de dezvoltare profesională major, familiarizarea cu unele principii și tehnici ale noului concept, dezvoltarea capacității învățătorilor de evaluare a propriei predări, observând învățarea prin ochii copilului, identificarea unor strategii pentru tranformarea rezultatelor obținute de copii, printr-o învățare vizibilă, înțelegerea rolului sporit al cadrelor didactice în cadrul conceptului de „învățare vizibilă”, stimularea și îmbunătățirea relațiilor de colaborare între cadrele didactice pentru un proces educativ de calitate. Principiile și tehnicile promovate de noul concept „Visible Lear-ning”, au fost prezentate de către gazdele evenimentului.

dsc_0044.jpg

     Esența fiecărei ore trebuie să fie predarea și învățarea vizibilă, iar sensul existenței fiecărei școli este ca prin acest proces complex să-i ajute pe copii să devină responsabili de propria lor viață, de ceea ce își doresc și, mai ales, de modul în care își pot vedea visurile devenite realitate. Predarea și învățarea sunt vizibile atunci când obiectivul învățării a fost atins. Profesorul și elevul conlucrează pentru atingerea acestui obiectiv, dau feedback și constată dacă obiectivul a fost atins. Dovezile arată că cele mai bune efecte asupra procesului de învățare apar nu doar atunci când elevii devin proprii lor profesori prin automonitorizare și autoevaluare, dar și atunci când profesorul învață din propria predare. Învățarea vizibilă ajută școlile să afle impactul pe care îl au asupra rezultatelor elevilor. Despre modul în care trebuie predate lecțiile pe baza acestui concept a vorbit înv. Angela Polec.

     Predarea vizibilă este predarea în care profesorul este un îndrumător și un activizator al învățării, îi pasă de ce se întâmplă cu elevii la finalul lecțiilor predate și oferă feedback constant acestora. Despre importanța feedback-ului a vorbit înv. Nicolae Jigmul, care este și responsabil Comisie metodică.

     Acțiunea a continuat cu exemple de bună practică, participanții la cercul pedagocic având posibilitatea de a vedea, în premieră, expoziția internațională de pictură „Curcubeul”.

     Întâlnirea metodică s-a dovedit a fi utilă pentru cadrele didactice prezente, oferind un bun prilej de a schimba informații, de a privi și din alte perspective desfășurarea activităților instructiv educative.

Maria Giurchiţa

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage