Home arrow Hrvatska grancica arrow ALAIUL PRIMAVERII LA O NOUA EDITIE arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


ALAIUL PRIMAVERII LA O NOUA EDITIE PDF Imprimare E-mail
miercuri, 22 mai 2019

Pe 20 aprilie, la Reșița, s-au reunit peste 30 de ansambluri folclorice și în jur de 1.000 de artiști amatori și profesioniști din județ într-o manifestare de amploare.

     Este vorba despre deja tradiționalul ”Alai al primăverii”, ajuns anul acesta la cea de-a 38 ediție. Deși programat inițial pentru data de 13 aprilie, evenimentul a fost amânat de către organizatori datorită condițiilor meteorologice nefavorabile.

     Manifestările culturale au debutat la ora 14.00, cu o expoziție de artă populară și contemporană intitulată sugestiv „Primăvară cărăşană în forme şi culori“ și a cuprins pictură naivă, pictură şi sculptură mică şi ţesături tradiţionale. Vernisajul expoziţiei a avut loc în incinta Muzeului Banatului Montan Reşiţa.

  alaiul-1-1120x1000.jpg        Alaiul Primăverii a găzduit și un târg cu meșteșuguri tradiționale, la care au fost invitați 14 meșteri populari din Reșița, Obreja, Rusca Teregova, Doclin, Fârliug, Constantin Daicoviciu și din județul Vâlcea. Aceștia nu și-au expus doar produsele, ci au avut și ateliere de lucru pe domenii specifice, podoa-be, pictură, costume populare, aranjamente florale, cojocărie/curelărie, olărit tradițional, sculptură în lemn, dogărit, ouă încondeiate, obiecte de uz casnic din lemn și dulciuri tradiționale.

     Parada costumelor populare a avut loc pe traseul Liceului „Traian Vuia“ – Parcul Tricolorului Reşiţa de la ora 11.00, iar de la ora 12.00 pe scena amenajată în Parcul Tricolorului, unde ansamblurile și grupurile folclorice au încântat spectatorii cu evoluții impresionante. Din nefericire, anul acesta ansamblul folcloric Karaševska Zora nu a putut da curs invitației organizatorilor, fiindcă croații carașoveni se aflau în Săptămâna Patimilor.

     Evenimentul cultural din municipiul Reșița a fost organizat de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Reşiţa, Muzeul Banatului Montan, Casa de Cultură a Studenţilor Reşiţa şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage