Početna arrow Hrvatska Grančica arrow IMPREUNA PENTRU O COMUNITATE MAI SIGURA arrow Hrvatska grancica arrow Dogadaji 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Dogadaji

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


IMPREUNA PENTRU O COMUNITATE MAI SIGURA PDF Ispis E-mail
Thursday, 23 May 2019

Miercuri, 10 aprilie 2019, în incinta Căminului Cultural din Carașova, a avut loc o acțiune de informare și prevenire a violenței, adresată elevilor Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat Carașova.

     Acțiunea a tratat probleme precum consumul de substanțe interzise, violența școlară și în mediul online, reducerea riscului de victimizare în rândul minorilor, conflictul dintre tineri, pericolul traficului de persoane și consecințele acestor fapte.

     Temele abordate în discuţiile purtate de poliţişti cu elevii au fost stabilite pornind de la vulnerabilităţile specifice adolescenţei, dar şi de la faptul că o parte dintre aceştia au împlinit deja vârsta la care răspund penal sau se apropie de acest prag. Astfel, s-a insistat asupra modalităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor care ar putea degenera în acte de violenţă fizică, asupra riscurilor la care minorii se expun în cazul utilizării internetului fără luarea unor minime măsuri de protecţie a datelor personale şi la pericolele care îi pândesc pe reţelele de socializare.

dsc_0047.jpg    Elevii au aflat care sunt regulile pe care trebuie să le respecte şi măsurile pe care trebuie să le adopte pe stradă, la şcoală, atunci când rămân singuri acasă, când merg la joacă sau când navighează pe internet, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, infracţiunilor cu violenţă sau contra patrimoniului ori ale abuzurilor în mediul online. Cei mici au urmărit cu interes materialele video care le-au fost prezentate cu scopul de a-i face să înţeleagă mai bine mesajele preventive şi au primit cu încântare broşurile informativ-preventive care le-au fost oferite la finalul activităţi.

     Elevilor le-a fost explicată noţiunea de violenţă în şcoală, care reprezintă orice formă de manifestare a unor comportamente precum:

     • exprimare inadecvată sau jignitoare, cum ar fi: poreclire, tachinare, ironizare, imitare, ameninţare, hărţuire;

     • bruscare, împingere, lovire, rănire;

     • comportament care intră sub incidenţa legii (vandalism – provocarea de stricăciuni cu bună ştiinţă);

     • comportament şcolar neadecvat: întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în şcoală şi orice alt comportament care contravine flagrant regulamentului şcolar în vigoare.

     Prin exemple de situaţii concrete, poliţiştii au dorit să convingă tinerii că atitudinea face de cele mai multe ori diferenţa între libertate şi delincvenţă, iar toleranţa şi comunicarea sunt soluţii mult mai eficiente de ieşire dintr-o situaţie problematică.

     Transmiterea informaţiilor s-a realizat sub formă de expunere şi prezentare, iar elevii și profesorii au vizionat imagini video educative menite să întărească veridicitatea informaţiilor transmise în principal sub forma unor recomandări preventive.

     Iniţiată de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, în colaborare cu OMV Petrom S.A., campania se derulează, la nivel naţional, în perioada aprilie – iunie 2019 şi se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, dar şi adulţilor.

Maria Giurchiţa

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage