Home arrow Hrvatska grancica arrow Folclor arrow „KARAŠEVSKA ZORA” LA WORLD EXPERIENCE FESTIVAL arrow Hrvatska grancica arrow Folclor 
Arhiva articole Hrvatska grancica Folclor

„KARAŠEVSKA ZORA” LA WORLD EXPERIENCE FESTIVAL PDF Imprimare E-mail
joi, 18 iulie 2019

„Muzica neștiută a lumii” a fost tema ediţiei din acest an a festivalului World Experience.

     În perioada 13-16 iunie, ansamblul folcloric „Karaševska Zora” a participat la festivalul multicultural World Experience Festival 2019, o ediție de colecție care a purtat publicul prezent într-o călătorie muzicală în jurul lumii, prin artiști și ritmuri sonore în premieră în România.

     Ediția din acest an a fost despre cum poți întâlni 25 de culturi în 4 zile, în premieră în Cluj-Napoca, și despre cum diversitatea lumii poate fi celebrată prin intermediul muzicii, având ca tematică „Muzica Neștiută a Lumii”. Astfel, Cluj-Napoca a fost gazda celei de-a cincea ediții pilot a World Experience Festival, care a cuprins un program fascinant și exotic de spectacole live, workshopuri creative și activități muzicale interactive precum artists talks, corner de VR și expoziții, cu locații centrale în Parcul Central Simion Bărnuțiu și la Casino-Centrul de Cultură Urbană.

 img_4856.jpg    Artiștii prezenți provin din țări precum Se-negal, Thailanda, Spania, Elveția, Suedia, Franța, Irak, Iran, Peru, Haiti, Egipt, India, Indonezia, Olanda sau Brazilia. Fiecare își aduce aportul pentru a crea o hartă numai bună de explorat în ceea ce privește cultura. Nevoia de interacțiune este una clară, iar organizatorii mizează tocmai pe aceasta, având în plan extinderea festivalului și în alte zone.

     Tema acestei ediții, „Muzica neștiută a lumii”, i-a provocat pe participanți să descopere noi ritmuri și noi instrumente. Pe lângă faptul că artiștii transpun autenticitatea culturilor din care provin, festivalul pune accentul pe diversitate, în line-up fiind incluse trupe cu membrii ce provin de pe continente diferite. Acestea sunt dovada faptului că muzica unește oamenii dincolo de rasă, limbă sau ideologie.

  img_4829.jpg   Interacțiunea dintre public și artiști este cu mult mai ușoară decât în cazul festivalurilor de dimensiuni mari, unde chiar și distanța fizică până la scenă diminuează relaționarea. În cazul World Experience Festival nu de puține ori artiștii vorbesc direct cu publicul, îi invită la dans sau, după ce coboară de pe scenă, schimbă impresii cu aceștia. Ușurința cu care are loc contactul direct artist-public crește gradul de empatie, iar muzica dă un glas universal poveștilor ce au fost născute în limbi străine.

     În cadrul festivalului au luat parte în această ediție pilot peste 10.000 de participanți, festivalul atrăgând atât locuitori ai orașului, cât și turiști și studenți străini.

Maria Giurchiţa

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage