Početna arrow Hrvatska Grančica arrow ZIUA PARCULUI NATIONAL SEMENIC-CHEILE CARASULUI MARCATA FESTIV LA CARASOVA arrow Hrvatska grancica arrow Dogadaji 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Dogadaji

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


ZIUA PARCULUI NATIONAL SEMENIC-CHEILE CARASULUI MARCATA FESTIV LA CARASOVA PDF Ispis E-mail
Friday, 19 July 2019

Ziua mondială a Mediului, Ziua Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului şi Ziua Învăţătorului au fost marcate miercuri, 5 iunie 2019, în comuna Caraşova, printr-o acţiune de conştientizare asupra importanţei protejării mediului înconjurător.

     Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Uniunii Croaţilor din România, la sediul central al instituției, iar domnul Frana Ivan, vicepreședinte UCR, a fost cel care le-a urat bun venit participanților la eveniment.

     Anul acesta se înplinesc 37 de ani de la prima declarare a Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului şi este a doua ediţie de la declararea oficială a zilei parcului. Cu acest prilej, Administraţia Parcului Naţional, reprezentată de directorul ariei protejate, Nicolae Ifca, a desfăşurat o serie de activităţi de conştientizare şi de educaţie ecologică a copiilor din mai multe unităţi şcolare, care trăiesc în localităţi aflate pe raza parcului, cu privire la protejarea mediului şi conservarea biodiversităţii. Tema Zilei Mondiale a Mediului a fost „Poluarea aerului”. La eveniment au participat elevi ai Liceului Teoretic Bilingv Româno-Croat din Caraşova și elevi ai Liceului Matias Hamer-Şcoala Celnic din Anina. „Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului este considerat cel mai sălbatic parc naţional din România datorită zonelor neatinse de om, exemplarelor rare de animale sau a speciilor de plante întâlnite aici. Tot în acest parc se găseşte cea mai mare suprafaţă de păduri virgine de fag din Europa, care se întinde de-a lungul a 5.028 de hectare”, a evidențiat Nicolae Ifca, directorul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului.

dsc_0104.jpg

     Printre obiectivele turistice importante din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului fac parte Peştera Comarnic, Lacul Buhui, Cheile Gârliştei, Lacul Mărghitaş sau Cheile Caraşului, care impresionează prin peisajul sălbatic, dar şi prin numărul mare de peşteri (în jur de 300), avene, grohotişuri şi izvoare carstice.

     Anual, parcul este vizitat de mii de turişti atraşi de frumuseţile naturale ale zonei însă care nu întotdeauna respectă regulile privind protejarea mediului. Cel mai bine o ştiu elevii care învaţa în localităţile din arealul parcului şi care, an de an, participa la acţiuni de ecologizare.

     La eveniment au participat: Regia Naţională a Pădurii - ROMSILVA, Direcția Silvică Caraş –Severin, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului Caraş –Severin, Comisariatul Judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” Timişoara, Serviciul Salvamont Caraş – Severin, WWF-România, Primăria Caraşova, Primăria Anina, Universitatea Eftimie Murgu Reşiţa, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate - serviciul teritorial Caraş – Severin.

     În cadrul evenimentului dedicat zilei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, a avut loc și o expoziție de pictură şi grafică a artistului plastic Francisc Matias, care le-a prezentat elevilor și invitaților la eveniment câteva dintre lucrările sale. Este vorba despre o retrospectivă a lucrărilor realizate în perioada 1980-2010, în taberele de pictură de la Văliug, Trei Ape, Crivaia, Gărâna, Vila Klaus, Semenic, Giarmata, Caraşova, Pojejena şi Gârnic.

Maria Giurchiţa
 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage