Home arrow Hrvatska grancica arrow INTERVIU CU DIRECTORUL SCOLII LUPAC, MARIA-MARINA SPATARU arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

INTERVIU CU DIRECTORUL SCOLII LUPAC, MARIA-MARINA SPATARU PDF Imprimare E-mail
joi, 31 octombrie 2019

Rezultatele şcolii şi planurile pentru viitor ne sunt dezvăluite la deschiderea noului an şcolar...

     Dacă sfârşitul de an 2018-2019 a fost cu o mică strângere de inimă şi cu o suferinţă legată de şcoala din Vodnic, unde din cauza numărului mic de copii am fost nevoiţi să încheiem activitatea la şcoala primară, celelalte şcoli, adică: Şcoala Primară Rafnic, Şcoala Gimnazială Clocotici şi Şcoala Gimnazială Lupac încep un an şcolar sub auspicii bune. Anul acesta numărul elevilor a crescut cu patru elevi faţă de anul trecut. Aş fi fost mulţumită dacă reuşeam măcar să menţinem numărul elevilor, iar faptul că sunt câţiva în plus ne dă speranţă.

dsc_0094.jpg     Clasele a V-a au început cu un efectiv de 13 elevi la Şcoala Lupac, cu predare în limba română, dar şi cu studierea limbii materne croate, pentru care toţi părinţii au optat. Este vorba de un procent foarte mare de elevi de etnie croată pentru care părinţii luptă în ideea menţinerii identităţii. Şcoala Gimnazială Clocotici va funcţiona cu un efectiv de 8 elevi la clasele a V-a şi a VI-a, cu predare în limba maternă croată.

     Mai mult mă bucură creşterea numărului preşcolarilor din grădiniţă. Am identificat din timp copii care nu au fost aduşi la grădiniţă din vari motive şi am reuşit să aducem un număr de câţiva preşcolari, care ne pun în situaţia fericită în care grupele la toate grădiniţele se apropie de minimum necesar dacă ar fi să studiem în limba română, darămite în limba croată unde efectivele sunt mai mici. De exemplu: la Rafnic avem 8 elevi la grădiniţa cu predare în limba croată, faţă de 5 elevi anul trecut; La Lupac avem 12, la acelaşi nivel ca şi anul trecut, iar la Clocotici avem 10 elevi, cu 4 mai mulţi decât anul trecut.

      Despre rezultate

     Vreau să remarc participarea elevilor noştri la olimpiadele care s-au oganizat anul trecut de la nivel local, judeţean şi naţional. Ţin să-i felicit pe cei care au obţinut locul I la Olimpiada de Limba Croată Maternă, care a avut loc la Iaşi şi la Olimpiada „Universul cunoaşterii prin lectură”, unde a fost prima noastră participare şi unde am obţinut locul I la faza naţională, în echipă fiind cu elevii aparţinând minorităţii cehe de la Şcoala Sfânta Elena. Dacă până acum obişnuisem Inspectoratul Şcolar şi comunitatea să avem rezultate bune şi foarte bune la maternă croată, iată că am spart gheaţa şi am demonstrat că elevii aparţinând minorităţilor sunt capabili de performanţă la nivel naţional şi la alte materii.

     Despre limba maternă croată

     Din punct de vedere al planului de învăţământ, al programelor şcolare, toate disciplinele trebuiesc predate în limba maternă. Avem cadre didactice din comunitate care au studiat limba croată la Zagreb, sunt şi cadre didactice vorbitoare nativ de limbă croată, sau care au studiat-o pe parcursul anilor, începând de la gimnaziu până la facultate ca opţional, sau cadre didactice care sunt testate de către inspectoratul şcolar, care obţin această abilitare de a preda discipline de specialitate. Sunt discipline la care dascălii noştri au pregătirea de specialitate de bază, dar care muncesc în ideea traducerii noţiunilor şi sper să se descurce!

     Am derulat şi proiecte în sensul perfecţionării cunoaşterii acestei limbi. Aici avem susţinerea permanentă a Uniunii Croaţilor din România, datorită căreia şi anul trecut 4 cadre didactice au participat la programe de formare în Croaţia. Mai mult de atât, Uniunea Croaţilor organizează în fiecare an tabere la mare pentru copii, care sunt un prilej de distracţie şi petrecere a vacanţei în mod plăcut, dar sunt şi utile pentru că există un program de studiu al limbii materne croate, limbă predată de profesori sau de voluntari din Croaţia. Anul trecut am fost cu copiii în această tabără şi am văzut că, într-adevăr, se fac lucruri serioase, frumoase şi atractive iar acest lucru contează mult pentru vorbitori.

Daniel Lucacela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage