Home arrow Hrvatska grancica arrow Va prezentam în acest numar parohia Maria-Radna arrow Hrvatska grancica arrow Teme religioase 
Arhiva articole Hrvatska grancica Teme religioase

Va prezentam în acest numar parohia Maria-Radna PDF Imprimare E-mail
joi, 24 aprilie 2008

Image

 “Din marea sa dragoste, Bunul Dumnezeu s-a îngrijit ca pe întregul glob pământesc să existe izvoare cu apă tămăduitoare care să folosească trupurilor noastre. Tot aşa s-a îngrijit ca să existe locuri unde să putem avea grijă de sănătatea sufletului nostru, unde rugăciunile noastre să fie ascultate şi să putem primi imediat harurile necesare. Astfel de locuri există peste tot în patria noastră iar cele mai vestite sunt mănâstirile Maicii Domnului  !” (Fericitul Card. Alojzije Stepinac).

 Comunitatea din Radna se aminteşte deja în secolul XIV! Denumirea de Radna vine de la « ruda », din slavonă şi înseamnă « metal-mină ». Se spune că la început au fost patru Radne pe care un anume Racz le-a unit. În 1520- pe locul unde astăzi este Bazilica- era o mică capelă iar în jurul ei era viţa-de-vie.

 În 1668 un călugăr croat din Bosnia a dăruit icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, fraţilor care slujeau la Radna. A cumpărat-o în Bassano păstrând-o acasă iar la bătrâneţe a dăruit-o, spre bucuria poporului care se ruga acolo. În 1553 turcii erau la Lipova iar Mureşul era graniţa care despărţea Radna de ei. Pătrund la Radna în 1659 şi dau foc capelei care se mistuie în flăcări. În mod miraculos-icoana- care e din carton iar rama acesteia din lemn, rămâne neatinsă de foc!

 

Această veste se răspândeşte foarte repede şi Aradul-la îndemnul unei femei muribunde care aude glasul Maicii Domnului- începe primul pelerinajele la Maria-Radna. Prin 1750 auzim deja cum 5000 de pelerini merg la Radna ! Au fost numeroase vindecări şi ascultări ale rugăciunilor pe care credincioşii-drept mulţumire-le făceau cunoscute tuturor, prin darurile în aur şi argint pe care le aduceau şi le agăţau de icoană. Astfel s-au adunat 36 kg de argint pe care Josef Moser -de la curtea Mariei Tereza din Wiena –le transformă într-o minunată ramă care înconjoară icoana. Cineva a vrut imediat să o fure însa mâna i-a rămas împietrită. Rugăciunile adresate de către rudele sale Maicii Domnului au făcut să-şi revină. Într-un alt caz hoţii au furat coroanele şi au ajuns cu ele până la Săvârşin, însă în mod miraculos le-au adus imediat înapoi. Oare de ce ?!

Între cele doua războaie comunitatea de aici număra 700 de catolici. Astăzi sunt 150 (50% magh, restul germani, români şi sokaci). În 2004, la mir au fost primiţi 17 tineri, în 2008 doar 1, iar la prima sf. Împărtăşanie 2. De asemenea au fost 3 botezuri. Parohia se mândreşte cu grupul de ministranţi din care toţi participă când este sf.Liturghie. Organista este Iulita Andreea. Există şi grupul sf. Rozariu. Grupul de tineret este de foarte mare ajutor mai ales în timpul pelerinajelor, în special pe 8.sept se adună 25-30 de mii de pelerini !

 « Biserica din Radna este vie, aşa cum şi sf.Fecioară este vie. La ea vin şi credincioşii de aici, dar mai ales grupe. Mai ales tineri. Minuni se întâmplă şi astăzi, depinde cu câtă încredere şi dragoste ne rugăm sf.Fecioare. »-ne spune parohul par.can.Reinholz Andreeas. Aceasta o dovedesc şi tăbliţele din marmură care sosesc de pretutindeni chiar şi din Szeged, Csongrad…Nu de mult a fost la Radna şi vicepreşedintele parlamentului german care a spus: « liniştea de aici este mare… ». Pragul parohiei şi al mănâstirii a fost călcat de numeroşi oameni dragi şi importanţi: Episcopii Petru Ghergel, Tamas Jozsef, arhiepiscopul  Jakobinyi Gyorgy, nunţiul Jean Claud Perisee şi mai ales episcopul nostru Martin Roos (care de 20 de ani se ocupă şi scrie despre Radna ) pe care îl cităm: « Radna este centrul spiritual al Diecezei noastre! »

 « Cine are mamă are raiul pe pământ »-spune un vechi cuvânt. Le dorim părintelui paroh şi credincioşilor săi multă putere şi sănătate, să ne primească şi pe mai departe la Radna cu tot atâta grijă, dragoste şi bucurie !

 
< Precedent

FrontPage