Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant arrow SFARSIT DE AN SCOLAR IN COMUNA LUPAC arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

SFARSIT DE AN SCOLAR IN COMUNA LUPAC PDF Imprimare E-mail
marti, 28 iulie 2020

     Pe 18 iunie 2020, comuna Lupac a celebrat finalul de an şcolar în localităţile Lupac, Rafnic şi Clocotici. De regulă, festivitatea de premiere se desfăşura în curtea şcolii, unde se adunau laolaltă toţi elevii şi profesorii. Din cauza ploii din acea zi, însă, elevii au rămas în clasele lor, purtând mască de protecţie şi păstrând distanţa recomandată pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. 

     „Am ţinut neapărat să marcăm acest moment, pentru că nu putem să plecăm de aici ca dintr-o casă pustie, după ce am petrecut atâţia ani împreună. Vă doresc vacanţă plăcută şi să fiţi nişte liceeni cu care să ne mândrim, nişte copii angrenaţi în şcolile care mergeţi, fie că sunt teoretice, profesionale, fie că e profesionalul dual, să urmaţi o meserie care să vă aducă venituri frumoase şi să fiţi cinstea părinţilor voştri şi a şcolii noastre!” – au fost cuvintele pe care doamna directoare a Şcolii Lupac, Maria-Marina Spătaru, le-a adresat absolvenţilor clasei a VIII-a .

slika-1-za-hg.jpg     „A fost un an şcolar atipic” – ne spune doamna director la finalul decernarii premiilor şi menţiunilor pentru cei mai silitori dintre elevi, când am rugat-o să ne împărtăşească experienţa prin care a trecut Şcoala Lupac pe durata pandemiei. „Probabil că atipicul cuprinde tot ce s-a întâmplat din martie începând, când, deodată, am fost distanţaţi fizic. Cu tot interesul, dascălii noştri au înţeles că trebuie să comunice cu elevii. Bineînţeles că este importantă materia care trebuie predată, dar startul a fost să liniştim nişte copii, care înţeleg informaţii, care, poate, se panichează, care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi nu îi au alături, care au bunici alături - persoane care se aflau în grupul de risc. Nu ştiam nici noi foarte multe la început, dar, încet, încet, am observat că ajungem la un liman, la nişte parametri de comunicare frumoşi. Au comunicat prin platformele de comunicare gen WhatsApp sau Messenger, dar şi prin aplicaţia Zoom la unele discipline, precum limba română sau matematica, care sunt discipline de examen, unde predarea s-a făcut mult mai riguros. Materia a fost parcursă, anul s-a încheiat în condiţii foarte bune.

     A avut loc şi evaluarea naţională, iar faptul că aceste centre de examinare au fost în comunitatea noastră a reprezentat un aspect pozitiv. Noi am res-pectat normele de distanşare fizică. Pentru aceasta a fost şi un efort financiar din partea Primăriei Lupac. Am primit o sumă de bani pentru rezolvarea problemelor care trenau, legate de substanţele biocide, de apă caldă, de marcaje. Am achiziţionat şi un termometru digital pentru măsurarea temperaturii corporale, iar măştile pentru perioada de pregătire, care a avut loc pe 12 iunie, le-am primit de la Minis-terul Educaţiei şi Cercetării. Am decalat programul de pregătire, am adus şi copiii din Clocotici la Lupac, eu zic că sub auspicii bune, fiindcă după aceea am fost nominalizaţi centru de examen, iar pentru elevi nu era o surpriză şcoala în care urmau să-şi desfăşoare activitatea.

 slika-2-za-hg.jpg    Finalul de an este cu emoţii. Poate că elevii şi-ar fi dorit o festivitate de premiere atunci, în timpul şcolii, dar auspiciile nu erau tocmai potrivite, eram oarecum decuplaţi de la evenimente de acest gen, fiindcă eram concentraţi pe examenele care urmau. Astăzi este data de 18 iunie, examenele au fost date, iar noi am decis să marcăm acest moment al premierii, mai ales că nu ne-am văzut de atâta timp. Uniunea Croaţilor din România, ca în fiecare an a fost alături cu susţinerea financiară a acestei festivităţi.”

Daniel Lucacela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage