Home arrow Hrvatska grancica arrow KARASEVSKA ZORA PE SCENA ASTRA MULTICULTURAL arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


KARASEVSKA ZORA PE SCENA ASTRA MULTICULTURAL PDF Imprimare E-mail
vineri, 14 august 2020

     Muzeul ASTRA din Sibiu a organizat în perioada 9-12 iulie 2020 evenimentul Astra Multicultural, cel mai important eveniment dedicat tuturor minorităților etnice din România. Desfășurat sub sloganul ”ASTRA- uniți prin cultură”, manifestarea a adunat laolaltă peste 100 de artiști și muzicieni consacrați, precum și meșteri populari din întreaga țară. ASTRA Multicultural 2020, ediția a V-a, a fost cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Consiliul Local Sibiu, și realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu. Pentru această ediție specială Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și-a luat toate măsurile privind combaterea răspândirii noului virus.

 dsc09684.jpg    În doar patru zile, peste 7000 de vizitatori au călcat pragul instituției culturale. Localnicii și turiștii au putut urmări filme documentare multietnice, au avut parte de ateliere interactive, dar și de nume-roase surprize muzicale. Artiștii și muzicienii, reuniți în ansambluri de dansuri și de cântece populare și fanfare, au întreținut o atmosferă de sărbătoare. Pe scenă au urcat, printre alții, și interpreții Robert Târnăveanu, Oana Tomoiagă, Adrian Neamțu, Stana Stepanescu și Bojidar Ciobotin.

 dsc09748.jpg    Ansamblul Uniunii Croaților din România, Karaševska Zora, coordonat de Giurgiulena Zoran, a încântat publicul prin autenticitatea costumelor tradiționale și a dansurilor autentice carașovenești. ”Este prima manifestare folclorică la care am participat în acest an. Din păcate, toate evenimentele folclorice din această perioadă au fost anulate sau reprogamate. Pentru membrii ansamblului nostru, participarea la Astra multicultural este importantă, fiindcă urcăm pentru a treia oară scena Muzeului în aer liber. Ansamblul cultural Karaševska Zora acompaniată de formația noastră a susținut un spectacol în zona Morilor de vânt și un spectacol pe scena Târgului de țară, ambele fiind extrem de apreciate de publicul spectator” ne-a declarat instructorul ansamblului.

     dsc09526.jpgMuzeul Astra a găzduit și singurul maraton gastronomic multietnic din România. Vizitatorii au avut posibilitatea să vadă cum sunt pregătite bucatele tradiționale din diferite regiuni ale țării și să guste din cele aproape 4000 de porții de mâncare. Maratonul gastronomic a inclus bucătăria săsească, rusească, turcească, maghiară și croată. Bucătarii s-au întrecut pe sine pregătind chifteluțe cu linte, gulaș, tocăniță cu vițel, plăcinte cu carne. Croații carașoveni au fost reprezentați de iscusiții bucătari Lugojan Petru din Vodnic și Chicheș Nicolae care nu s-au lăsat mai prejos. Aceștia au pregătit deliciosul papricaș carașovenesc cu mălai, iar ca desert ”tiga-njci” cu brânză și gem care au fost la mare căutare. Reamintim că Petru Lugojan o obținut locul I la în-trecerea culinară Karaševski paprikaš, organizată de către Uniunea Croaților din România în luna septembrie a anului trecut.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage