Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant arrow CUM SI CAND VA INCEPE SCOALA? arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

CUM SI CAND VA INCEPE SCOALA? PDF Imprimare E-mail
luni, 28 septembrie 2020
     Noul an școlar va începe pe 14 septembrie, potrivit propunerii Ministerului Educației, iar elevii se vor putea întoarce în bănci, însă vor fi nevoiți să poarte mască de protecție atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației (în spațiu închis). La jumătatea lunii august, Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul de ordin de ministru care conţine măsurile propuse pentru începerea anului şcolar 2020-2021, proiect care este în dezbatere publică. Astfel, conform proiectului, direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până pe 7 septembrie inspectoratele şcolare şi comitetele pentru situaţii de urgenţă cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi. Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ. Scenariul 1 prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Potrivit scenariului 2, elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a vin zilnic la şcoală, cei din celelalte clase vin prin rotaţie de 1-2 săptămâni, iar în scenariul 3 toţi copiii urmează cursurile în mediul online.

     La apariţia a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ pe o perioada de 14 zile de la data de debut a ultimului caz. În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ, care va informa DSPJ. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor. Este foarte clar pentru toată lumea că mersul la școală va fi cu totul diferit față de anii precedenți. Potrivit proiectului de ordin care stabileşte normele pentru începerea cursurilor, cursurile nu se vor mai muta dintr-o clasă în alta, iar copiii nu vor putea să atingă obiecte ale colegilor și nici nu își vor schimba banca. Pauzele vor fi decalate, astfel încât școlarii să interacționeze cât mai puțin, iar clasele de elevi vor fi aranjate în aşa fel încât să se respecte distanţarea de minimum un metru sau, acolo unde nu este posibil, vor fi montate separatoare transparente, Școlile vor face triajul epidemiologic al elevilor, la intrarea în școală, cu ajutorul personalului medical, a spus ministrul Sănătății. În cazul în care un copil prezintă simptome respiratorii, el va fi dus într-o încăpere izolată, pentru un consult medical mai amănunțit, iar părinții vor fi informați. Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport vor fi limitate la activităţi care nu presupun efort mediu/intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice de minimum 1,5 metri, situaţie în care purtatul măştii nu este indicat.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage