Home arrow Hrvatska grancica arrow CLEMENTA LA INCHIDEREA SEZONULUI DE PESCUIT PENTRU ANUL 2020! arrow Hrvatska grancica arrow Aventuri la pescuit 
Arhiva articole Hrvatska grancica Aventuri la pescuit

CLEMENTA LA INCHIDEREA SEZONULUI DE PESCUIT PENTRU ANUL 2020! PDF Imprimare E-mail
marti, 23 februarie 2021

În ultima zi a anului am decis să fac o scurtă ieșire la un pescuit de păstrăv, la doar câteva grade celsius sub zero!

     Am ales un loc aproape de casă, cu apa râului numai bună pentru un asemenea stil de pescuit. Cum numai lostrița și păstrăvul curcubeu sunt singurele specii de pește la care am voie să pescuiesc, am ales-o pe cea din urmă. Mi-am completat autorizația de pescuit și am decis spontan, în sinea mea, că în eventualitatea în care o să am norocul de a prinde un pește frumos, am să-l eliberez numaidecât, deoarece am prins destui pești în decursul anului. Am ales un loc cu apă adâncă și foarte limpede în acea ultimă zi a anului, după care am început pescuitul cu năluci de dimensiuni mari și, bineînțeles, de culori închise.

    134115161_418687909183431_6131109026280765247_n.jpg După aprozimativ două ore de pescuit am avut parte doar de câteva atacuri din partea peștilor, soldate, din păcate, numai cu o singură captură, un păstrăv indigen de aprozimativ 40 de cm, un exemplar foarte frumos pe care l-am eliberat imediat. Am mai insistat preț de câteva minute bune în aceeași zonă, însă fără succes.

    A urmat o pauză pentru a răspunde la câteva apeluri pe care le primisem pe telefonul mobil din partea consoartei și fetiței mele, deoarece, la plecare, am promis că în această ultimă zi a anului nu o să zăbovesc multă vreme pe malul apei.

    Am schimbat rapid locul unde am pescuit, aflându-mă într-o situație contra cronometru și am ales un loc apropiat celui inițial în speranța unei capturi pe măsura așteptărilor. Am schimbat lanseta și am trecut la un echipament cu linie mai fină, având în portbagajul autoturismului mai tot timpul un minim de două sau trei undițe. Așadar, de această dată am ales un loc cu apă mai mică și am optat pentru năluci mult mai mici decât în faza inițială, adică un fir de 0,25 mm, o lansetă cu o putere de acțiune 10/40gr, și năluci de maxim 10 gr.

     Am pescuit aproximativ o oră, timp in care am schimbat cel puțin 10, 15 năluci, care mai de care mai frumoase. Iar la ultimele lanseuri am avut parte de un atac fără precedent, unul instantaneu și spontan, am înțepat și lupta a început. Iar cum eu mi-am promis în dimineața acelei zile că am să eliberez orice pește frumos pe care-l aduc la mal, după care am să plec imediat acasă, peștele era oricum în siguranță. Cu toate că aveam tot dreptul din lume de a reține păstrăvul, l-am lăsat să-și petreacă noaptea dintre ani și zilele următoare în arealul lui subacvatic, unde sălășluiesc confrații lui din aceeași familie, salmonidele, astfel, șansa de-a perpetua specia fiind una în plus.

     M-am întors repede acasă, bombardat și de apelurile neîncetate ale consoartei, care insista să-mi respect promisiunea potrivit căreia voi fi un ajutor de nădejde cu prilejul pregătirilor pentru noaptea dintre ani.

     Peștele eliberat era un păstrăv curcubeu de dimensiuni frumoase, chiar unul capital, de aproximativ 3 kg, respectiv 50/60 cm. Oricum, exemplarul acesta frumos mi-a închis sezonul 2020 cum nu se putea mai bine.

     La mulți ani fericiți și multă sănătate le doresc tuturor cititorilor și tuturor pescarilor și în anul 2021!

Petru Miloş

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage