Home arrow Hrvatska grancica arrow CURATENIA DE PRIMAVARA arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


CURATENIA DE PRIMAVARA PDF Imprimare E-mail
miercuri, 14 aprilie 2021

La început de primăvară, respectiv pe 7 și 14 martie, locuitorii satului Iabalcea din comuna Carașova, au ieșit din case să facă curat în localitate și prin împrejurimile de lângă sat.

     La inițiativa consilierului local, Ursul Toma, aproape 35 de localnici au ieșit voluntar la curățenie și au dedicat două zile salubrizării zonei de la intrarea în satul natal.

     Echipaţi cu cele necesare, topor, furci, lopeți, târnocoape, motocoase, cu mănuşi şi saci pentru gunoi, chiar și cu foarfeci de gard, oamenii s-au implicat în activități de tăiere a pomilor, de curățare a rugilor, buruienilor, mărăcinilor și a vegetației uscate, precum și de strângere a deșeurilor menajere de pe marginea drumului.158401558_735047670544514_387836790576787717_o.jpg

     ”În calitate de consilier al satului Iabalcea, împreună cu domnul Iasmin Ursul, care a postat pe o platformă de socializarea invitându-i pe oameni să ni se alăture în număr cât mai mare, am inițiat o muncă voluntară. Scopul nostru era să igienizăm zona aflată la intrarea în sat, pe partea dreaptă, acolo unde este amplasată și fântâna, construită în anul 1876. Am avut parte de două duminici frumoase cu două acțiuni de înfrumusețare a zonei de intrare în localitate. Având în vedere că în acea zonă s-a făcut o igienizare în urmă cu opt ani, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic, ne-am decis să luăm măsuri. Nu este normal ca o intrare într-un sat atât de frumos să arate în asemenea hal, să fie bălării peste tot, iar șerpii să se plimbe nestingheriți pe drum. Din nefericire, sunt foarte multe locuri care au nevoie de atenția noastră, locuri lăsate în paragină și care trebuie igienizate, iar mai apoi întreținute, fiindcă degeaba faci curat azi și abia peste opt ani. Este prima acțiune de acest fel și sperăm că o să mai fie și altele, pentru că avem nevoie de un sat curat și îngrijit, atât pentru noi cât și pentru copiii noștri”, ne-a declarat consilierul localității, Ursul Toma.

Acesta a dorit să le mulțumească și pe această cale tuturor celor care au dat curs invitației și și-au rupt din zilele de odihnă ca să participe ca voluntari și să ducă la bun sfârșit planul de curățenie al localității. Consilierul Ursul Toma s-a arătat plăcut surprins și de mobilizarea cetățenilor români, noii veniți în localitate, care au arătat că le pasă de noua lor casă și au răspuns cu mult entuziasm chemării la munca voluntară.

  158928396_735047620544519_4520118973032623768_o.jpg   În sprijinul voluntarilor iabalceni a sărit și Primăria care le-a pus la dispoziție două motocoase și combustibil, tractorul Primăriei cu tocătoare, iar astfel s-a reușit tocarea a jumătate din resturile vegetale și din crengile tăiate. Înarmați cu mănuși și saci de gunoi, și copiii din Iabalcea s-au mobilizat pentru a aduna resturile menajere aruncate la întâmplare în curtea școlii, în jurul Căminului Cultural și în centrul localității.

     Locuitorii Iabalcei, harnici şi gospodari dintotdeauna, s-au arătat extrem de mulţumiţi de rezultatul muncii, dar și de noul aspect al intrării în localitate care va bucura privirea nu doar a locuitorilor satului, dar şi a tuturor celor care vor trece pe aici în drumul lor spre această așezare idilică și de o frumusețe aparte, de unde pornesc cele mai multe trasee turistice ale Parcului Național Semenic Cheile-Carașului.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage