Uniunea Croatilor din Romania | Zajednistvo Hrvata u Rumunjskoj - "NOAPTEA CARTII" LA CEA DE-A ZECEA EDITIE
Home arrow Hrvatska grancica arrow "NOAPTEA CARTII" LA CEA DE-A ZECEA EDITIE arrow Hrvatska grancica arrow Cultura 
Arhiva articole Hrvatska grancica Cultura

"NOAPTEA CARTII" LA CEA DE-A ZECEA EDITIE PDF Imprimare E-mail
vineri, 25 iunie 2021

Vineri, 23 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de autor, dar și a Zilei cărții croate, s-a desfășurat ”Noaptea cărții”, cea mai amplă manifestare culturală din Croația.

     Lansat în urmă cu zece ani cu scopul de a încuraja o cultură a cititului și de a stimula conversațiile despre statutul cărților în societatea modernă, ”Noaptea cărții” este unul dintre cele mai mari și mai renumite evenimente interne dedicate cărților, cu mii de organizatori de programe și sute de mii de participanți din toată Croația.

     ”Puterea vindecătoare a cărții” a fost aleasă drept tema ediției jubiliare din acest an, iar fața naratorului a fost reprezentată de Knjiguška, ce-lebra păpușă Matrioșka. Într-un an marcat de o situație epidemiologică complexă, tema aleasă ”Puterea vindecătoare a cărții” s-a dovedit a fi un bun stimul pentru reflecția creativă asupra rolului cărții și a valorii lecturii. httpswww.jpg

     Programul jubiliar a cuprins peste 1000 de evenimente la care au luat parte librării, biblioteci, magazine de antichități, școli primare și generale, grădinițe, teatre, centre de informare, scriitori, traducători, ilustratori, precum și alte instituții ”prietene ale cărții” din toată Croația. Străzile multor orașe croate au devenit locuri de lectură publică, iar de proprietățile vindecătoare ale cuvântului scris s-au putut bucura chiar și batrânii din azile. Pe scurt, cartea a fost sărbătorită peste tot, iar dorința organizatorilor a fost de a extinde socializarea prin lectură, nu doar într-o anumită zi, ci în fiecare zi a anului.

     Din cauza situației epidemiologice, deschiderea evenimentului ”Noaptea cărții” nu s-a putut desfășura nici în acest an la Biblioteca Națională Universitară din Zagreb. În schimb, pe Canalul 3 al televiziunii croate a fost difuzată o emisiune dedicată acestei manifestări și au fost prezentate cele mai noi date de pe piața cărții din Croația. Prezentatoarea Koraljka Kirinčić l-a avut ca invitat special pe conferențiarul universitar Davor Piskač, profesor în domeniul biblioterapiei la Facultatea de studii croate de la Universitatea din Zagreb.

     În ziua evenimentului au fost publicate și rezultatele de la concursul lirerar ”Lectura terapeutică”, desfășurat de către Asociația croată a bibliotecarilor școlari. La concurs au ajuns 180 de lucrări din 70 de școli și au fost acordate premii consistente. Pe 23 aprilie a început și campania promoțională ”Cărți tuturor și oriunde”, la care participă peste 100 de edituri și librării și care va dura până la finalul lunii. ”Noaptea cărții” a avut și un caracter umanitar. Datorită colaborării organizatorilor evenimentului cu numeroși editori, satului Glina, puternic lovit de cutremur, îi va fi donată o rulotă cu cărți.

     Organizatorii evenimentului le mulțumesc tuturor celor care prin contribuția lor financiară, creativă sau doar prin entuziasmul lor au ajutat la realizarea acestei manifestări renumite.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage