Uniunea Croatilor din Romania | Zajednistvo Hrvata u Rumunjskoj - LA CARASOVA A FOST SARBATORITA ZIUA NATIONALA A REPUBLICII CROATIA
Home arrow Hrvatska grancica arrow LA CARASOVA A FOST SARBATORITA ZIUA NATIONALA A REPUBLICII CROATIA arrow Hrvatska grancica arrow Realitatile noastre 
Arhiva articole Hrvatska grancica Realitatile noastre

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


LA CARASOVA A FOST SARBATORITA ZIUA NATIONALA A REPUBLICII CROATIA PDF Imprimare E-mail
joi, 08 iulie 2021

Duminică, 30 mai, la Carașova, la sediul central al Uniunii Croaților din România a fost sărbătorită cu mare fast Ziua Națională a Republicii Croația.

     Ziua Națională a Republicii Croația se sărbătorește pe 30 mai în amintirea constituirii primului Parlament multipartidic ales în mod democratic precum și în amintirea rolului istoric al Parlamentului croat în păstrarea statalității croate pe parcursul mai multor secole. Data de 30 mai 1991 este înscrisă cu majuscule în istoria poporului croat, este ziua în care primul Parlament multipartidic s-a întâlnit pentru prima dată, ziua în care libertatea a bătut la ușa poporului croat și ziua în care Republica democratică și suverană a reapărut pe scena mondială.

     La evenimentul organizat de către Uniunea Croaților au participat numeroși oaspeți, printre ei numărându-se ambasadoarea Republicii Croația la București, Marija Kapitanović, reprezentanți ai Consiliului Coordonator al UCR-ului în frunte cu președintele Slobodan Ghera, reprezentanți ai vieții politice și culturale din comunitatea croată, precum și numeroși membri ai comunității croate. whatsapp-image-2021-05-30-at-16.jpg

     După intonarea imnurilor Republicii Croației şi al României, ambasadoarea Marija Kapitanović a luat cuvântul și a vorbit despre însemnătatea acestei zile pentru poporul croat: ”Sunt extrem de bucuroasă să mă aflu prin-tre voi în această zi specială, fiindcă, la urma urmei, această zi este a noastră. 30 mai este ziua în care au început să se schimbe în mod democratic lucrurile în Croația. Așa cum am susținut dintotdeauna comunitatea voastră a reușit să mențină o legătură puternică cu țara mamă prin limba pe care o vorbiți, prin cultură, prin folclor și prin meținerea tradițiilor. Noi suntem aici să vă ajutăm, Ambasada este aici să vă ofere sprijin de câte ori este nevoie, fiindcă fără voi și dragostea voastră pentru Croația, toate acestea nu ar fi posibile, de aceea vă suntem extrem de recunoscători.”

 dsc_0007.jpg    Evenimentul a fost înfrumusețat și de prezența corului bisericesc din Recaș ”Laudate Dominum” condus de către prof. Cosmin Pelics, cor care a încântat publicul spectator prin cântecele lor religioase. Pe scenă a urcat și ansamblul Uniunii Croaților ”Karaševska Zora”, acesta prezentând publicului un repertoriu de cântece şi dansuri autentice specifice croaţilor din ”bazinul carașovenesc”. Menţionăm că grupul coral din Recaş, prezent la Caraşova în urma invitaţiei UCR-ului, a susţinut un mic concert la finalul slujbei religioase oficiate în biserica locală pe 29 mai. 

     La finalul manifestării dedicate zilei naţionale a R. Croaţia președintele organizației, Ghera Giureci-Slobodan, le-a mulțumit ambasadoarei Marija Kapitanović şi tuturor participanţilor pentru prezenţa la acest eveniment, iar cu ocazia acestei zile speciale a urat poporului croat și minorității croate multă sănătate, bunăstare, prosperitate și succes!

     După încheierea discursurilor a avut loc și o recepție organizată în zona parcului UCR-ului, unde este amplasat și un monument dedicat eroilor din comuna Caraşova căzuți în Primul și cel de-al Doilea Război Mondial.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage