Home arrow Hrvatska grancica arrow Cultura arrow PREMIUL VLADIMIR NAZOR arrow Hrvatska grancica arrow Cultura 
Arhiva articole Hrvatska grancica Cultura

PREMIUL VLADIMIR NAZOR PDF Imprimare E-mail
luni, 12 iulie 2021

„Premiul Vladimir Nazor” este acordat de către Republica Croația pentru cele mai bune realizări artistice în domeniul literaturii, muzicii, filmului, artelor plastice și aplicate, artei teatrale, arhitecturii și urbanismului din Republica Croația.

     Numit după scriitorul croat Vladimir Nazor (1876-1949), premiul este acordat artiștilor croați pentru realizările din șase domenii diferite ale artei și culturii, iar în fiecare an se acordă două premii distincte, un premiu denumit simplu „premiul anual”, pentru o singură lucrare remarcabilă în domeniu creată în ultimele 12 luni și un premiu pentru întreaga activitate (pentru contribuțiile generale în domeniul respectiv).

     Premiul anual este oferit artiștilor pentru cele mai bune lucrări artistice publicate, expuse, prezentate sau interpretate în cursul anului trecut, precum și unui grup de artiști pentru realizări artistice colective.

  hdfd.jpg   Premiul pentru întreaga activitate este acordat artiștilor renumiți care prin activitatea lor au lăsat urme adânci în domeniul în care au activat și ale căror lucrări și realizări rămân în patrimoniul cultural și național al Republicii Croația.

     Premiul este acordat de către Consiliul Premii-lor Vladimir Nazor, la propunerea comisiilor de specialitate din diferite domenii ale artei. La propunerea ministrului Culturii, președintele și membrii Consiliului sunt numiți de către Parlamentul croat, din rândul artiștilor, personalităților culturale și publice.

     În domeniul Literaturii, Premiul pentru întreaga activitate i-a fost acordat poetei, teoriticianei și profesoarei, Dubravka Oraić Tolić. Premii pentru întreaga activitate au fost decernate și pianistei Sretna Meštrović în domeniul Muzicii, regizorului Branka Ivanda în domeniul Artei cinematografice și actriței Branka Cvitković în domeniul Teatrului. Pionier al abstractizării geometrice, în vârstă de 94 de ani, Juraj Dobrović a fost premiat pentru Artele plastice și aplicate. În domeniul Arhitecturii și urbanismului a fost recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate, Vinko Uhlik, care a ajutat, printre altele, și la construirea noilor cartiere Zapruđe, Siget, Središće și Utrina din jurul Zagrebului. Vinko Uhlik s-a dovedit a fi și un pictor extrem de talentat.

     În cadrul festivității au fost decernate și premiile anuale. Ca însemn de recunoaștere și valoa-re, în domeniul Literaturii, Marko Gregor a fost premiat pentru romanul ”Vošicki”, în domeniul Muzicii a predominat Valentina Fijačko Kobić, iar în Arta cinematografică premiul anual a fost câștigat de Danilo Šerbedžija cu filmul ”Tereza 37”. La categoria Artă teatrală a fost distinsă cu premiu anual actrița Doris Šarić-Kukuljica, pentru rolul Elzei în drama ”Este bine cât timp murim pe rând” de Ivor Martinić, în regia lui Alexandru Švabić. Pentru expoziția ”Tenebroso” din cadrul Muzeului orășenesc Varaždin și pentru sculptura K19 instalată pe Promenada Vatroslava Jagića din Varaždin, Zlatko Kopljar a fost răsplătit cu premiul anual în domeniul Artelor plastice și aplicate. Sculptura antifascistă este executată din cărămizi realizate de către prizonierii lagărului Jasenovac. La categoria Arhitectură și urbanism au fost premiați Tin Sven Franić, Vanja Rister și Ana Martinčić Vareško, pentru lucrarea Complexul studențesc al Universității din Dubrovnik.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage