Uniunea Croatilor din Romania | Zajednistvo Hrvata u Rumunjskoj - ZIUA ETNICILOR CROATILOR LA FESTIVALUL ETNICA
Home arrow Hrvatska grancica arrow ZIUA ETNICILOR CROATILOR LA FESTIVALUL ETNICA arrow Hrvatska grancica arrow Folclor 
Arhiva articole Hrvatska grancica Folclor

ZIUA ETNICILOR CROATILOR LA FESTIVALUL ETNICA PDF Imprimare E-mail
marti, 03 august 2021

     Anul 2021 înseamnă pentru orașul Reșița și 250 de ani de industrie reșițeană, pe care orașul îi va sărbători printr-o serie de evenimente pentru toate vârstele și pasiunile.

     După expoziția de flori ”Spring Time” organizată în perioada 16 aprilie – 2 mai, un eveniment care a adus un plus de culoare și eleganță Centrului Civic al municipiului, urmată de Festivalul de Teatru pentru copii ”250 Via Estrada”, festival care a transformat Parcul Tricolorului într-un tărâm de poveste pentru copii, municipalitatea a decis să organizeze și o săptămână multiculturală, un eveniment aflat la prima ediție și care a cuprins spectacole de muzică, tradiție și artă culinară ale populației majoritare, dar și ale etniilor conlocuitoare. Astfel, în fiecare zi între orele 18.00 și 20.00, programul evenimentului a cuprins atât prezentarea de preparate tradiționale ale etniilor invitate, cât și un program artistic divers, care a pus accent pe muzică, dansuri și portul invitaților la festival.

     Festivalul Etnica a debutat pe 20 iunie cu o paradă a portului popular, care a avut loc pe traseul Intim-Parcul Tricolorului și în timpul căreia participanții și-au etalat cu mândrie costumele populare specifice fiecărei comunități. dsc_hhhh0584.jpg

     Seara de luni, 21 iunie, dedicată comunității croate din Banat, a fost primită cu bucurie de către reșițeni, aceștia fiind impresionați de tradițiile și de portul specific minorității croate.

     Programul cultural prezentat de ansamblul Karaševska Zora, coordonat de către instructorul Giurgiulena Zoran, a bucurat ochii și urechile publicului prin autenticitatea costumelor tradiționale și a dansurilor autentice carașovenești. În prezent, ansamblul este format dintr-o nouă generație de artiști amatori, elevi și absolvenți ai școlii din comuna Carașova, iar grupului i s-a alăturat de curând și o orchestră care îi însoțește la numeroase spectacole. Acești tineri entuziaști promit să ducă mai departe dansurile și tradițiile străvechi ale locului.

     Uniunea Croaților din România a pregătit și o expoziție pentru vizitatorii festivalului, care a putut fi admirată în foișorul din parcul Tricolorului și care a cuprins manechine îmbrăcate în costume populare, obiecte tradiționale, fotografii, cărți și albume de prezentare. După încheierea spectacolului prezentat de formația artistică Karaševska Zora, atenția spectatorilor s-a îndreptat spre foișor unde educatoarea Maria Vlasici din Vodnic le-a vorbit celor prezenți despre transformarea portului popular carașovenesc de-a lungul anilor. ”Vedem aici costume populare pe care le purtau femeile și bărbații. Sunt puțin diferite de costumele pe care le purtau aceștia zilnic. Avem expusă și o mireasă care poartă în cap o podoabă din a treia zi de nuntă, așa-numita krpa, în timp ce fetele tinere poartă parta sau salba. I se zicea salba pentru că avea monede. Trebuie să specific că în ziua de astăzi, în momentul realizării costumului popular se pune accentul mai mult pe estetic decât pe practic, și anume fustele domnișoarelor sunt foarte apretate, de aceea este mai dificil mersul.”

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage