Home arrow Hrvatska grancica arrow Diverse arrow DE CE, CUM SI CE COLECTAM? arrow Hrvatska grancica arrow Diverse 
Arhiva articole Hrvatska grancica Diverse

DE CE, CUM SI CE COLECTAM? PDF Imprimare E-mail
luni, 10 ianuarie 2022
     În țara noastră, colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019. Colectarea selectivă este una dintre etapele reciclării, împreună cu separarea și procesarea unora dintre componentele deșeurilor. Cu un mic efort de separare a gunoiului ajutăm la purificarea aerului pe care îl respirăm, contribuim la păstrarea apei curate și reducem consumul de energie. Dacă suntem atenți la modul în care facem acest lucru, aproape toate materialele ce compun deșeurile se pot recicla. Trebuie doar să respectăm codul universal de culori, albastru, galben, verde și negru. De asemenea, este foarte important ca înainte să le aruncăm în containerele dedicate, recipientele reciclabile să fie goale, uscate și curățate de orice urme de mâncare sau lichide. Este interzis să amestecăm deșeurile, să le abandonăm și să le depozităm în afara spațiilor special amenajate.trei-culori-gunoiul-are.gif

    

     Așadar, în tomberonul galben se colectează recipientele din plastic și metal, iar în tomberonul albastru se colectează hârtia și cartonul. Nu se introduce în tomberonul albastru hârtia și cartonul ce conțin urme de mâncare, șervețele și hârtie de bucătărie folosite și hârtie de ambalat lucioasă. Sticla o vom colecta fără capace în tomberoanele verzi, pe care o vom clăti înainte de debarasare. În tomberonul negru vor fi aruncate deșeurile rezidu-ale, precum resturi de mâncare și alte deșeuri ce nu pot fi reciclate. Pentru deșeurile electrice, electronice și electrocasnice, precum frigidere, mașini de spălat, televizoare, există puncte fixe de colec-tare sau sunt ridicate gratuit de către operatorul de salubritate conform graficului de colectare.

     Astfel, colectarea separată începe din casa fiecăruia dintre noi și este un prim pas pentru o comună, un județ și o țară mai curată!

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage