Home arrow Hrvatska grancica arrow Aventuri la pescuit arrow IMBRACAMINTEA PESCARULUI SPORTIV! arrow Hrvatska grancica arrow Aventuri la pescuit 
Arhiva articole Hrvatska grancica Aventuri la pescuit

IMBRACAMINTEA PESCARULUI SPORTIV! PDF Imprimare E-mail
luni, 11 aprilie 2022

Pe lângă uneltele adecvate metodei de pescuit practicate, pescarul sportiv mai are nevoie și de o îmbrăcăminte potrivită modului de pescuit.

     Fie că este vorba de pescuitul staționar, fie că vorbim de cel hoinar sau de pescuitul din barcă, pescarul are nevoie întotdeauna de o îmbrăcăminte pe măsură, mai ales în perioada rece a anului, când temperaturile coboară sub zero grade Celsius.

     Foarte mulți dintre pescarii sportivi pescuiesc mai mult vara spre toamnă, în anotimpurile plăcute de pescuit din punctul de vedere al vremii de afară, în perioadele când nu se pune problema unui echipament special, complicat și foarte costisitor. Totuși, și în perioada caniculară a zilelor de vară cu cer senin ne poate surprinde o ploaie de lungă durată sau o furtună, astfel că este necesar să fim prevăzători pentru a evita urmările neplăcute ale vicisitudinilor vremii. În orice caz, oricare ar fi natura pescuitului și indiferent de perioada când se pescuiește, îmbrăcămintea pescarului sportiv trebuie să fie practică și igienică din toate punctele de vedere. Igienică, ca să-i apere corpul de umezeală și vânt, să fie răcoroasă vara și călduroasă pe timpul iernii. Îmbrăcămintea trebuie să fie și practică pentru a fi ușoară la purtat, rezistentă și de o culoare apropiată de aceea a mediului, nestânjenind pescarului sportiv mișcările executate pe timpul desfășurării activiții de profil. Cămășile cu mânecă lungă sau scurtă, tricourile, maiourile și pantalonii scurți, după părerea mea, ar trebui să fie toate din bumbac, cât se poate de subțiri pe timpul verii și cât mai groase pe timp de iarnă. La fel se recomandă și cu cizmele, pieptarele sau șoldarele. Pe timp de vară, mai ales pe apele reci de munte, eu folosesc cele din plastic sau din cauciuc, iar pe timpul iernii, când temperaturile sunt foarte scăzute, iar pescuitul se practică, de regulă, pe aceleași râuri reci de munte, ar fi indicat și recomandat să se folosească cele din neopren deoarece au o rezistență mult mai mare decât cele din plastic sau cauciuc. 273763067_662898824911296_6908039112509995653_n.jpg

     Încălțămintea constituie o parte foarte importantă din ehipamentul pescarului, fie că acesta pescuiește de pe malul râului, fie că pescuiește mergând prin apă. Bocancii trebuie confecționați dintr-un material impermeabil, care să nu lase cu prea multă ușurință ca apa râului să pătrundă înăuntru. În plus, talpa bocancului ar trebui să fie cât mai groasă pentru a proteja cât mai mult cu putință talpa piciorului, mai ales atunci când călcăm peste pietrele drumului s-au pe cele de pe lângă malul râului pe care vrem să-l străbatem.

     Iar dacă ne încumetăm să trecem prin albia râului de munte pe timp de vară, atunci ar fi indicată o talpă din pâslă a bocancului, care să nu alunece pe pietrele pline de mâzgă și alunecoase de pe fundul apei, pentru că aceste alunecări n-ar prinde bine la nimeni, iar potențialele accidente trebuie evitate cu orice preț. Pescuind cu ustensile provizorii și de duzină există riscul de a pierde peștele cel mare. În anii uceniciei mele într-ale pescuitului, nu de puține ori mi s-a întâmplat să rămân fără unele exemplarele capturate doar pentru faptul că nu aveam îmbrăcămintea și ustensilele potrivite.

     Așa că, pescari hoinari ce sunteți, vă doresc să prindeți marea captură și să nu dați greș ca mine!

Petru Miloş

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage