Uniunea Croatilor din Romania | Zajednistvo Hrvata u Rumunjskoj - ZIUA INTERNATIONALA A LIMBII MATERNE
Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant arrow ZIUA INTERNATIONALA A LIMBII MATERNE arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

ZIUA INTERNATIONALA A LIMBII MATERNE PDF Imprimare E-mail
luni, 11 aprilie 2022

Ziua Internațională a Limbii Materne este sărbătorită anual pe 21 februarie în întreaga lume.

     Data de 21 februarie face trimitere la evenimentele din această zi a anului 1952, când mai mulţi studenţi ce demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne ‘’bangla’’, drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie. În Conferința Generală UNESCO din 17 noiembrie 1999, ziua de 21 februarie a fost proclamată Ziua internațională a limbii materne. Începând cu anul 2000, în fiecare an, la 21 februarie, această zi este sărbătorită de toate instituţiile care, prin promovarea limbilor materne, militează pentru promovarea diversităţii culturale.

 dsc_0066.jpg    Pentru a marca această zi, Departamentul pentru Relații Interetnice a propus minorităților din România să realizeze filmulețe prin care copiii și tinerii provenind din diferite comunități etnice ale României să se exprime și să-și promoveze limba maternă.

    ”Numele meu este Irena Iovanak, sunt elevă în clasa a VIII-a la Școala Generală din Lupac și fac parte din minoritatea croată din România. Mă mândresc cu naționalitatea mea și cu limba maternă, cu limba croată. Este limba pe care am auzit-o pentru prima dată în casa noastră, de la mama noastră, de la familia noastră. În această limbă se povestește cel mai bine, aceasta este limba în care gândim, visăm și iubim...Mesajul meu de ziua limbii materne: aveți grijă de limba maternă, mândriți-vă cu limba maternă! Trebuie să recunosc că mi-e greu să descriu cel mai important reper al naționalității mele. Voi specifica câteva repere importante, iar acestea sunt: limba maternă, frumoasele tradiții și obice-iuri, portul popular și confesiunea noastră catolică. Mă mândresc cu reperele enumerate și spun asta fiindcă în fiecare zi vorbesc limba maternă în casa mea, cu familia, rudele și consătenii mei, iar în fieca-re an sărbătorim și păstrăm obiceiurile și tradițiile noastre. Iar când mă îmbrac în portul popular carașovenesc îmi amintesc cu bucurie că fac parte din minoritatea națională croată și menționez acest fapt pentru că această cămașă populară păstrează istoria generațiilor noastre pe aceste tărâmuri. Am un scurt mesaj pentru comunitatea carașovenească: păstrați și promovați tot ce-i al vostru, respectați, de asemenea, toate valorile celorlalți!” a transmis eleva Irena Iovanak în filmulețul realizat cu sprijinul Uniunii Croaților din România, pentru pagina de Facebook a DRI.

  img-20220223-wa0001.jpg   Ziua Internațională a Limbii materne a fost celebrată și de elevii din comunitatea croată, pentru care limba maternă are o semnificație deosebită.

  untitled-1.jpg   ”Limba maternă este prima limbă pe care o persoană o învață în viața sa, primele cuvinte care încetul cu încetul îi vor forma vocabularul, modul în care va gândi și se va exprima în viața de zi cu zi. Prin limba maternă se transmit valori și cunoștințe despre cultura locală, despre tradiție, familie, religie și comunitatea din care face parte. Astăzi, de Ziua Internațională a Limbii materne, preșcolarii de la Grădinița P.N. Carașova au sărbătorit prin activități de lectură în limba maternă, iar una dintre povești a fost ” Plešna haljina utog maslačka”, scrisă de Sunčana Škrinjarić”, ne-a declarat educatoarea Ghera Sabina. Copiii au marcat această zi importantă prin joacă și prin povești, atât în limba maternă cât și în limba croată. untitled-2.jpg

     img-20220223-wa0002.jpgPe 21 februarie și elevii Școlii Gimnaziale Lupac, sub atenta supraveghere a învățătorilor și profesorilor, au organizat un eveniment în cadrul căruia s-au reunit într-o atmosferă festivă să sublinieze importanța păstrării limbii materne. Pe parcursul evenimentului, elevii au vorbit despre importanța limbii materne, despre frumusețea și expresivitatea ei, au recitat poezii și au citit fragmente din creațiile unor autori croați și au pregătit cântece tradiționale pentru a sărbători Ziua Internațională a Limbii Materne. La finalul manifestării, elevii au concluzionat că deși este important să cunoști cât mai multe limbi străine, limba maternă trebuie prețuită, învățată și vorbită în familie, studiată și exersată în școli, altfel se poate pierde foarte ușor.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage