Home arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente arrow ZIUA PARCULUI NATIONAL SEMENIC-CHEILE CARASULUI arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


ZIUA PARCULUI NATIONAL SEMENIC-CHEILE CARASULUI PDF Imprimare E-mail
marti, 19 iulie 2022

Ziua Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului a fost marcată duminică, 5 iunie, printr-un eveniment organizat la Sediul organizației locale a Uniunii Croatilor din România din localitatea Iabalcea.

    dsc_0152.jpg Printre alții, la deschiderea evenimentului au participat și au luat cuvântul directorul Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, Slobodan Ghera, președintele Uniunii Croaților din România, Cristian Chioncel și Gheorghe Popovici, din partea Centrului Universitar Reșița al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Laura Stoican, comisar de mediu al Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Caraş-Severin și Daniel Turcu de la ICAS Timişoara.

     Evenimentul a fost celebrat sub sloganul ”Noi suntem natura”, iar directorul Parcului, Nicolae Ifca, a vorbit despre rolul și importanța educației ecologice și de protecție a mediului în rândul preșcolarilor, școlarilor și liceenilor.

     La rândul lui, deputatul minorității croate, Ghera Slobodan a felicitat administrația Parcului pentru buna organizare și administrare a acestuia.

     Doamna Laura Stoican, a vorbit despre semnificația Zilei Mondiale a Mediului înconjurător, sărbătorită tot pe 5 iunie, în timp ce despre turismul și obiectivele turistice din zonă a vorbit ”pionierul turismului Banatului Montan”, prof. univ. dr. Gheorghe Popovici.

     whatsapp-image-2022-07-01-at-11.jpgCu acest prilej a avut loc și o prezentare generală a Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului din partea Administraţiei Parcului, dar și un scurt istoric al declarării parcului ca și arie protejată. La finalul discursurilor și prezentărilor, instrumentiștii ansamblului “Karaševska Zora”, sub conducerea profesorului Ionel Bonțu le-au oferit invitaților un scurt moment muzical. Aceștia au interpretat câteva melodii croate foarte vechi, dar și o suită de melodii românești.

   dsc_0141.jpg  Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea punctului de belvedere Groapa Iepii şi prezentarea fenomene-lor carstice din Cheile Caraşului de către dr. ing. Ion Pătruţoiu, iar la întoarcera în Iabalcea, invitații au fost întâmpinați cu câteva din produsele culinare specifice zonei.

     dsc_0164.jpgParcul Național are 36,051 de hectare, este poziționat în sud-vestul României, la sud de Municipiul Reșița. Este situat pe două unități montane, Munții Semenic și Munții Aninei. În perimetrul parcului național există 10 rezervații naturale, o rezervație științifică și două situri natura2000. De asemenea, parcul conține cea mai mare suprafață de pădure virgină de fag din Europa, de aproximativ 5000 ha. Este vorba despre rezervația Izvoarele Nerei, declarate în anul 2017 sit UNESCO. De administrarea parcului se ocupă o echipă formată din 15 oameni, din care 8 sunt rangeri.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage