Home arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente arrow CRONICARII DIGITALI IN COMUNITATEA CROATA arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


CRONICARII DIGITALI IN COMUNITATEA CROATA PDF Imprimare E-mail
joi, 18 august 2022

În luna iulie, timp de două săptămâni, echipa Cronicarilor Digitali, echipă formată din creatori de conținut și jurnaliști care promovează în mediul online obiectivele de patrimoniu din țara noastră, a pornit la drum într-o nouă aventură.

     Anul acesta, echipa Cronicarilor și-a propus să descopere și să aducă în atenția publică cele mai noi ținuturi marcate pe Via Transilvanica, respectiv Terra Romana, Terra Banatica și Terra Dacica (județele Caraș-Severin, Mehedinți, Hunedoara și Alba) cu scopul de a dezvolta noi repere de călătorie culturală, cu acces la experiențe locale inedite. Poveștile adunate de către Cronicarii Digitali, pe parcursul a două săptămâni, vor intra în Rucsacul cu povestiri de pe Via Transilvanica, rucsac cu care fiecare călător se poate echipa înainte să străbată drumul care unește România, de la Nord, la Sud, prin cărarea marcată de voluntari și membri ai asociației Tășuleasa Social. Așadar, în luna iulie, peste 1000 de km au fost străbătuți pe jos sau cu mașina de jurnaliști, bloggeri, influenceri, oameni care au trecut în 10 zile prin diferite comunități, au gustat din bogăția regiunilor României și au transmis mai departe trăirile lor. În septembrie, poveștile lor vor ajunge și la Muzeul Țăranului Român, într-un eveniment de trei zile deschis publicului larg.

 dsc_0012.jpg    Prin urmare, în drumul său, echipa Cronicarilor a poposit și în Carașova și Iabalcea cu scopul de a descoperi cultura locală, tradițiile și gastronomia specifică comunității croate din România. Timp de două zile, Cronicarii au străbătut drumurile care leagă cele două localități descoperind un ținut mirific, plin de povești, meșteșugari talentați, dar și bucătari iscușiți. Printre obiectivele turistice vizitate de către aceștia se numără biserica romano catolică ”Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Carașova, Drumul Crucii și capela Kalvaria, locul de pelerinaj dedicat apariției Sfintei Fecioare la Lurd, morile de apă, Cetatea Carașovei, Peștera Comarnic, punctul de belvedere Groapa Iepii, precum și Sălașul cu Lavandă unde au fost ospătați cu diverse preparate tradiționale. La Sediul central al Uniunii Croaților din România au stat de vorbă cu redactorul-șef al publicației bilingve Hrvatska Grancica, portul popular carașovenesc le-a fost prezentat de către învățătoarea Maria Vlasici, iar despre istoria comunității noastre care trăiește pe meleagurile românești de mai bine de 700 de ani, reușind să-și păstreze limba, credința, valorile, dar și despre învățământul bilingv și educație, le-a vorbit profesorul de istorie, Gheorghe Iancov, secretar-general al UCR. Iscusiții bucătari, Lugojan Petru și Chicheș Nicolae din Vodnic, au pregătit la Muzeul Etnografic Central al Uniunii Croaților din România un delicios papricaș de oaie, iar ca desert invitații au putut gusta și renumiții ”trupci” carașoveni, pregătiți cu mac, nucă și brânză dulce. Instrumentiștii ansamblului “Karaševska Zora”, sub conducerea profesorului Ionel Bonțu au încântat invitații cu un scurt moment muzical. Aceștia au interpretat câteva melodii croate foarte vechi, dar și o suită de melodii românești. dsc_0017.jpgdsc_0071.jpg

 dsc_0040.jpg    Via Transilvanica, proiect al organizației Tășuleasa Social, este cel mai puternic traseu de călătorii tematice din România. Pe un parcurs de aproximativ 1.400 de kilometri, unește România de la Putna, la Drobeta Turnu Severin printr-o cărare marcată și amenajată. Acest traseu poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare. Drumul traversează zece județe, 60 de comunități și promovează valorile culturale, etnice, istorice și naturale și diversitatea României în spiritul „turismului lent”. Din 2021, Cronicarii Digitali derulează, în parteneriat cu Raiffeisen Bank, un proiect multianual tip rezidență itinerantă de digital storytelling pentru a pune în valoare patrimoniul cultural și antreprenoriatele în dezvoltare de pe Via Transilvanica.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage