Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Događaji arrow KARASEVSKA ZORA LA PROETNICA arrow Hrvatska grancica arrow Dogadaji 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Dogadaji

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


KARASEVSKA ZORA LA PROETNICA PDF Ispis E-mail
Friday, 23 September 2022

După doi ani de pauză, în perioada 25-28 august 2022, în Piața Cetății medievale din Sighișoara s-a desfășurat cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica.

     Festivalul a fost organizat de Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ) în colaborare cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș.

 301797661_513092754151130_3876363405114570319_n.jpg    Deschiderea oficială a avut loc joi după-amiază, cu participarea oficialităților centrale și locale. „Când muzele vorbesc, armele ar trebui să tacă!” – a spus, în mesajul său, directorul Festivalului, Volker Reiter, „Misiunea festivalului, a adăugat el, este una simpla: promovarea și consolidarea păcii interetnice în Romania, în Europa și în toată lumea”.Despre Festival au mai vorbit, la deschidere, Lacziko Enniko Katalin, secretar de Stat la Departamentul Pentru Relații Interetnice al Guvernului, Irina Cajal-Marin – din partea Ministerului Culturii, Iulian Sârbu, primarul Municipiului Sighișoara și Meto Nowak, reprezentantul Ministerului Științei, Cercetării și Culturii al Landului Brandenburg, Germania.

     Programul artistic a cuprins momente de dans și muzică tradiționale, susținute de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care au putut fi urmărite pe scena din Piața Cetății. Prin spectacole muzicale, dansuri, parade ale costumelor populare și obice-iuri specifice, minoritățile etnice au prezentat principalele componente ale vieții sociale, culturale și spirituale ale culturii pe care o reprezintă. Minoritatea croată a fost reprezentată de ansamblul „Karaševska zora”, aflat sub egida Uniunii Croaților din România, și care participă an de an la acest festival. Repertoriul ansamblului a cuprins dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate au evidenţiat frumuseţea folclorului şi a tradiţiilor specifice comunităţii croate din România.

 img-2065.jpg    Despre localitățile carașovenești din județul Caraș-Severin, dar și despre unicitatea portului po-pular al minorității croate au vorbit și organizatorii festivalului: ”PĂSTRĂTORI AI TRADIȚIILOR. Numiți și „croații din Banatul Montan”, CARAȘOVENII sunt un grup etnic slav compact, pe care îl întâlnim în două comune de la intrarea în Cheile Carașului - respectiv Carașova și Lupac. KARASEVSKA ZORA (sau Zorile Carașovei) este ansamblul care i-a încântat pe oaspeții Sighișoarei ediție de ediție, la Festivalul Proetnica, reprezentând Uniunea Croaților din România. Muzica, dansul și mai ales portul lor tradițional uimesc prin unicitatea și măiestria execuției, de la piesele de îmbrăcăminte de pânză bleu, scrobite, plisate mărunt (în cazul poalelor costumului femeiesc), la cojoacele cusute cu fire colorate și până la cununile brodate cu fir de pe creștetul femeilor, moștenite din neam în neam.”

Lina Tincul

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage