Home arrow Hrvatska grancica arrow Aventuri la pescuit arrow A DOUA PASIUNE! arrow Hrvatska grancica arrow Aventuri la pescuit 
Arhiva articole Hrvatska grancica Aventuri la pescuit

A DOUA PASIUNE! PDF Imprimare E-mail
luni, 24 aprilie 2023

Când nu sunt la pescuit s-au nu mă pot duce, atunci când sezonul este închis, îmi place să-mi petrec timpul liber în bucătărie, să gătesc aproape orice fel de mâncare și să încerc noi provocări în domeniul culinar.

     Îmi plac provocările unor rețete noi dar, mai ales, îmi place foarte mult să improvizez spontan, din propria inițiativă și, bineînțeles, să deviez de la rețeta inițială. Cum sezonul la pescuitul păstrăvului în această perioadă a anului este închis, iar revizia și întreținerea ustensilelor de pescuit este făcută, în afară de a scrie câteva articole de pescuit și de a citi reviste și cărți cu specific pescăresc, nu prea îmi rămân multe lucruri de făcut în timpul liber. Așa că la sfârșitul lunii lui Mărțișor am mers la cea mai apropiată crescătorie de păstrăvi din zonă, de unde am cumpărat patru păstrăvi din specia fântânel de dimensiuni nu foarte mari, cam la 300-400 grame bucata, pe care am decis să-i pregătesc pentru cină. Iar ca rețetă culinară am ales una puțin neobișnuită, care ulterior s-a dovedit o foarte bună alegere și cu care fiecare membru al familiei a fost foarte mulțumit.

  337053295_242051041535275_8194690305045368831_n.jpg  Înainte de a ajunge la păstrăvărie, am oprit la un Supermarket ca să cumpăr ceva fructe si legume, extrem de necesare pentru o asemenea rețetă. Ca ingrediente am folosit următoarele: lămâie, suc de roșii, unt, sare, piper, ciuperci, ardei gras, roșii chery (micuțe), pere, mere, portocale, ananas, ceapă, usturoi, dovlecei, pesmet, 2,3 linguri de miere de albine și mult suflet.

     Începem prin a eviscera peștii cu un cuțit bine ascuțit lângă aripioara dorsală, după care scoatem măruntaiele, spălăm peștii cu apă rece, le dăm cu puțină sare și piper, după care îi punem la rece aproximativ două ore, timp în care pregătim legumele și fructele pentru umplutură, iar sucul de portocale îl lăsăm la urmă, deoarece acesta se servește fierbinte. Curațăm legumele și fructele, după care le spălăm bine și le tăiem în cubulețe cât mai mici, le punem într-o tigaie cu puțin unt sau untdelemn și le lăsăm la foc mediu cam 30 minute. După ce sunt gata le punem la răcit, iar apoi adăugăm 1, 2 ouă și amestecăm cu grijă. La final adăugăm pesmetul după care amestecăm încet și cu o foarte mare grijă pentru a nu distruge fructele și legumele. După ce totul este gata, umplem peștii cu aceasta și îi punem la cuptor la 180/200 C° timp de 45/60 de minute.

  336629087_575460031221919_5741674145547522265_n.jpg   În tot acest timp pregătim sosul de portocale, care este foarte simplu, iar ca și ingrediente am folosit următoarele: zahăr brun, două pahare suc proaspăt de portocală, 1,2 linguriță de coajă rasă de portocală și câteva cubulețe de unt. Punem sucul de portocale într-un recipient de dimensiuni potrivite la încălzit pe foc mediu, după care adăugăm zahărul brun și coajă rasă de portocală, amestecând continuu până când totul se omogenizează și se îngroașă puțin. După ce este gata se ia de pe foc și se servește fierbinte. În cazul rețetei mele de azi, sosul de portocale îl servim fierbinte într-o farfurie mare, în care adăugăm un păstrăv scos din cuptor și umplut cu toate bunătățile pe care le-am enumerat adineauri și, bineînțeles, după gust, un mujdei de usturoi și o mămăliguță făcută din făină de mălai sau cartofi natur.

    Știu că rețeta nu este una foarte simplă, dar nici foarte complicată nu este, eu am gătit după această rețetă de foarte mulți ani și de foarte multe ori. Secretul la această rețetă este obligația ca peștele pe care-l pregătim să fie foarte proaspăt și necongelat, iar restul gustului vine de la sine.

Celor care se încumetă să încerce această rețetă, nu-mi rămâne nimic altceva de făcut decât să le urez spor la treabă și poftă bună!

Petru Miloş
 
Urmator >

FrontPage