Home arrow Hrvatska grancica arrow Sedinta Consiliul Local din Carasova arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


Sedinta Consiliul Local din Carasova PDF Imprimare E-mail
miercuri, 10 iunie 2009

dsc07524.jpgŞedinţa ordinară a consilierilor comunei Caraşova, din data de 27.03.2009, a captat interesul localnicilor prin ordinea de zi vastă şi interesantă, ea durând nu mai puţin de patru ore.

Proiectul de hotărâre privind rezilierea contractului de concesiune înregistrat cu nr. 1153/19.04.2006 al cărui iniţiator a fost consilierul PDL, Ion Creţu, a fost punctul cel mai discutat de către cei doisprezece consilieri prezenţi. Iniţiativa acestui consilier viza, nici mai mult nici mai puţin, deposedarea Uniunii Croaţilor de terenul situat la numărul 17 în intravilanul localităţii Caraşova pe care Uniunea l-a obţinut în baza contractului de concesiune încheiat cu Consiliul Local Caraşova, din data mai sus amintită. Obiectul acestui contract era cedarea şi preluarea în concesiune în vederea demolării construcţiei „Casa Notarială”, cu nr. conscripţional 17, teren care va fi întrebuinţat apoi de concesionar pentru construirea Muzeului etniei croate, cu anexele necesare.

Faptul că Uniunea Croaţilor din România a respectat prevederile contractului prin demolarea vechii clădiri şi nivelarea terenului nu a putut tempera graba teribilă cu care consilierul PDL a vrut să-i determine şi pe ceilalţi colegi să voteze acest proiect de hotărâre. Acest consilier şi-a justificat iniţiativa în felul următor: „...în momentul de faţă, s-a constatat că a fost demolată construcţia, Casa cu nr. 17, ...ori, obiectul concesiunii a fost construirea muzeului etniei croate, şi nu demolarea construcţiei existente, care putea să intervină şi ulterior construirii noului obiectiv”.

În favoarea Uniunii Croaţilor au vorbit pe rând primarul comunei Caraşova, juristul Uniunii, deputatul Mihai Radan, cei trei consilieri ai Uniunii Croaţilor, dar şi consilierul PSD Baica Gheorghe, aceştia susţinând importanţa şi beneficiile pe care le poate avea pentru comunitatea caraşovenească o asemenea construcţie. Nu a luat cuvântul niciun consilier PDL pentru a susţine iniţiativa lui Creţu, convinşi parcă de argumentele reprezentanţilor Uniunii, dar şi surprinşi de teoria consilierului PDL conform căreia demolarea construcţiei existente putea să intervină şi ulterior construirii noului obiectiv. Cu alte cuvinte, consilierul respectiv ar fi dorit ca Uniunea Croaţilor să amplaseze muzeul pe clădirea existentă urmând ca de-abia apoi să demoleze şi clădirea care ar fi trebuit să susţină muzeul.

O asemenea iniţiativă păguboasă pentru minoritatea croată nu a fost aprobată doar pentru faptul că necesita 2/3 din voturile consilierilor. Îngrijorător este faptul că, în ciuda tuturor argumentelor aduse pentru Uniunea Croaţilor, proiectul de hotărâre privind rezilierea contractului a fost votat prin vot secret de 7 dintre consilierii prezenţi în sală, numai 5 fiind împotrivă.

Punctul trei al ordinii de zi a şedinţei Consiliului Local, care viza proiectul de hotărâre privind rezilierea contractului de concesiune înregistrat cu nr. 1946/24.10.2005, al cărui iniţiator a fost primarul Bogdan Petru, ne oferă informaţii suplimentare asupra modului de lucru al consilierilor. Expunând motivele pentru rezilierea acestui contract de concesiune, primarul comunei Caraşova a invocat faptul că concesionarul nu a întreprins niciun demers pentru începerea construcţiei, chiar dacă au trecut mai mult de 3 ani de la data încheierii contractului. Mai mult decât atât, a susţinut primarul în expunerea de motive, concesionarul a declarat că nu a ştiut că era obligat să construiască pe acel teren, considerând că îl poate folosi numai pentru păşunatul animalelor în Iabalcea şi nici nu are intenţia să construiască nimic în acel loc.

Singura măsură rezonabilă care se impunea în acest caz era rezilierea acestui contract, cu atât mai mult cu cât concesionarul nu a demarat niciun fel de lucrări până în prezent şi nici nu are de gând să construiască în viitor pe terenul concesionat . Cu toate acestea, în intervenţia sa, Nicolae Filca din Iabalcea, consilier PDL, s-a împotrivit rezilierii contractului, dar fără a aduce argumente în acest sens. S-a împotrivit prin vot secret şi majoritatea consilierilor Primăriei Caraşova, astfel că terenul cu pricina rămâne în continuare în posesia concesionarului.

Un nou mod de gândire îşi face loc printre anumiţi consilieri ai comunei Caraşova. Este vorba despre aprobarea sau respingerea rezilierii contractelor de concesiune, ele efectuându-se după bunul plac al aleşilor noştri locali, de preferinţă sub masca votului secret.

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage