Home arrow Hrvatska grancica arrow Semnale pozitive pentru scolile din satele noastre arrow Hrvatska grancica arrow Realitatile noastre 
Arhiva articole Hrvatska grancica Realitatile noastre

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


Semnale pozitive pentru scolile din satele noastre PDF Imprimare E-mail
luni, 28 iunie 2010

9.jpgMai sunt câteva săptâmăni până la sfârşitul acestui an şcolar. Şi dacă la începutul acestui an şcolar ne luptam pentru salvarea şcolilor de la închidere, acum sperăm în viitorul acestora.
    Prin proiectul de lege elaborat de actualul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, şcolile minoritare au toate şansele să spere că vor funcţiona  în condiţii optime în viitor. Iată că lupta începută din anul 1990 de către repezentanţii minorităţilor naţionale  începe să dea roade.
    Conform proiectului, minorităţile naţionale au dreptul la învăţământ în limba maternă « la toate nivelurile, tipurile şi formele de învăţământ preuniversitar».  Articolul 9  din proiectul de lege prevede că «în funcţie de necesităţile  locale, se pot organiza, la cerere şi în condiţiile legii, grupe, clase sau unităţi de învăţământ preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale. În cadrul unităţilor şcolare cu secţii de predare în limbile  minorităţilor naţionale singulare în localitate, se pot organiza clase liceale şi profesionale cu grupe de elevi de diferite profiluri, în condiţiile legii».
    Un alt aspect important este acela că au dreptul de a studia Istoria şi Geografia în limba maternă. Şi ca o încununare a tuturor eforturilor se referă la regimul de înfiinţare a unităţilor şcolare, şi anume, proiectul prevede că se pot înfiinţa şcoli cu predare în limba minorităţilor naţionale «indiferent de numărul de elevi». Noi ne dorim ca acest proiect să obţină lumină verde şi să ne păstrăm astfel intacte şcolile, garanţia viitorul minorităţii şi a satelor noastre.

Laţchici Maria

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage