Home arrow Hrvatska grancica arrow Intalnire religioasa la Cenad arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


Intalnire religioasa la Cenad PDF Imprimare E-mail
luni, 25 octombrie 2010

Vineri, 24 septembrie 2010, tinerii romano-catolici din cele şapte sate croate s-au deplasat la Cenad în judeţul Timiş pentru a-l sărbători pe primul episcop de Cenad şi patron al Episcopiei de Timişoara, Sfântul Gerard martirul.

     Aceştia au fost însoţiţi de capelanul Pataşan Gheorghe, preotul Catici Gheorghe din Caraşova, preotul Dobra Petru din Clocotici şi preotul Tincul Marian din Lupac, iar autobuzul le-a fost pus la dispoziţie gratuit de către Uniunea Croaţilor din România.

     Cu această ocazie, începând cu ora 11.00, în biserica parohială romano-catolică din Cenad, a avut loc o liturghie celebrată de către Szilvagyi Zsolt, paroh în Timişoara-Josefin, arhidecanul pr. Pal Csaba Jozsef din Reşiţa din partea Arhidiaconatului Montan şi preotul Szabo Peter. La slujbă au participat credincioşii din Dieceza de Timişoara, dar şi credincioşii din Dieceza de Szeged-Csanad. Liturghia a fost oficiată pe altarul bisericii, şi anume pe sarcofagul de piatră în care, o vreme, au odihnit rămăşiţele pământeşti ale primului episcop de Cenad.

13.jpg „...Sfântul Gerard este numit primul episcop de Cenad. El lucrează destul de mult în această dieceză, oamenii vin la el cu miile pentru a fi botezaţi, iar el călătoreşte şi prin sate ca să sfinţească locurile în care vor fi construite bisericile. Întemeiază o şcoală, personal se ocupă de formarea şi educarea acelor tineri care îşi doresc să devină preoţi. El însuşi a trăit o viaţă ascetică. Să luăm exemplul viu al Sfântulul Gerard care ne arată o cale spre viitor, şi anume, calea trăirii voinţei lui Dumnezeu...” ne îndeamnă parohul Pal Joszef.

    Străvechea Dieceză romano-catolică de Cenad a fost întemeiată în anul 1030 prin Sfântul Ştefan rege al Ungariei, avându-l ca prim Episcop pe Sfântul Gerard, călugăr benedictin din Murano. După primul război mondial, Dieceza de Cenad va fi împărţită în trei părţi diferite: 33 de parohii şi oraşul Szeged vor rămâne în Ungaria şi teritoriul va deveni din anul 1982 Dieceza de Szeged-Csanad, o a doua parte a teritoriului diecezian cu 64 de parohii are centrul la Becicherecul Mic (azi Zrenjanin), iar cea mai mare parte a teritoriului vechii dieceze, numărând 163 de parohii, printre care şi cele din Caraşova, Clocotici şi Lupac, are centrul la Timişoara. Potrivit arhivelor bisericeşti, începând cu anul 1333 în Caraşova se afla sediul unui decanat care a funcţionat cca. 200 de ani. În anul 1860, Caraşova redevine decanat, acesta existând până în anul 1913 când a fost desfiinţat.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage