Home arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente arrow Sedinta Consiliului Coordonator al UCR-ului arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


Sedinta Consiliului Coordonator al UCR-ului PDF Imprimare E-mail
joi, 02 decembrie 2010

Sâmbătă, 24.10.2010, la Sediul Central din Caraşova al UCR-ului, începând cu ora 10.00, a avut loc şedinţa Consiliului Coordonator al Uniunii Croaţilor din România.

3.jpg

         Primul punct de pe ordinea de zi a cuprins o informare despre achiziţiile pe care le-a efectuat organizaţia în perioada ianuarie-septembrie 2010. A fost achiziţionat un microbuz (16+1 locuri), un autobuz, un videoproiector cu ecran şi un autoturism Nissan. În aceeaşi perioadă s-au executat lucrări de construire, reamenajare şi recondiţionare a şase morminte la cimitirul croat din Checea, judeţul Timiş, lucrări de întreţinere şi reparaţie a sediului filialei din Lupac şi a fost contractată achiziţionarea a şase bucăţi de cărţi din granit negru cu suport şi gravuri pentru realizarea obiectivului „Aleea memorială”, care va fi consacrată cinstirii personalităţilor marcante ale etniei croate.

Consilierii au votat şi pentru organizarea la Caraşova a Conferinţei pe ţară a UCR –ului, perioada propusă fiind ultima decadă a lunii apilie şi începutul lunii mai, 2010. La Conferinţă vor participa delegaţii desemnaţi de organizaţiile locale conform statutului şi vor dezbate următoarele problematici: -Rapoarte de realizări pe domenii de activitate; -Aprobarea listei de candidaţi pentru funcţii; -Alegerea noului organ de conducere conform statutului. Problema învăţământului matern în limba croată din cele şapte sate a fost prezentată de prof. Gheorghe Iancov. Acesta a subliniat nevoia angajării UCR-ului în menţinerea şi extinderea reţelei şcolare în limba maternă croată, dând drept exemplu Şcoala Generală din Rafnic. Datorită implicării Uniunii Croaţilor şi a reprezentantului minorităţii croate, deputatul Mihai Radan, s-a reuşit menţinerea acesteia. Dl. Ghera a adus în discuţie şi problema manualelor de limba croată pentru ciclul primar. Elevii claselor I-III sunt nevoiţi să înveţe din manuale vechi şi deteriorate, care au trecut prin mâinile mai multor generaţii. În legătură cu finanţarea diferitelor formaţii sportive, preşedintele UCR-ului a promis că orice echipă de etnie croată poate şi va fi sprijinită şi finanţată de către Uniunea Croaţilor din România atâta timp cât în statutul acestora va fi stipulat că funcţionează sub egida UCR-ului. O informare scurtă despre înfiinţarea şi activitatea clubului „Starigrad Karaševo 1299” a fost prezentată de Slobodan Ghera. Consilierii au venit şi cu propunerea ca lunar să se prezinte oamenilor adunaţi în faţa Primăriei, tot ceea ce face Uniunea Croaţilor pentru etnicii croaţi.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage