Home arrow Hrvatska grancica arrow Traditia americana in scolile noastre arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


Traditia americana in scolile noastre PDF Imprimare E-mail
joi, 02 decembrie 2010

În data de 29.10.2010, începând cu orele 11:00, elevii şi cadrele didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII Lupac au făcut ca sărbătoarea Halloween-ului să fie una plină de diversitate şi farmec, atât prin costumele şi măştile originale ale copiilor cât şi prin modul în care aceştia s-au distrat.

14.jpg

                    Sărbătoarea de la şcoala din Lupac s-a transformat, la un moment dat, într-un joc amuzant şi vesel, care i-a introdus pe cei mici într-o atmosferă veritabilă de Halloween, iar pe cei mari i-a încântat.

            La concursul de măşti, câştigătorii au fost: locul I – perechea Duma Iadranca şi Todor Camelia (cls. a II-a şi a IV-a), locul II – perechea Duma Bianca şi Hauptmann Denisa (cls. a II-a şi a III-a), locul III – perechea Ion Reinaldo şi Stoicheci Andreea (cls. I-a). La cls. V-VIII, locul I a fost obţinut de Banac Mihai şi Radici Petru (cls. a VI-a); locul II, de către Dobre Georgel (cls. a VII-a), iar locul III de Lauş Luca (cls. a VIII-a). Premiul pentru „Cea mai haioasă mască” a fost obţinut de perechea Todor Gabriel şi Giurchiţa Suzana (cls. I-a şi a III-a). La concursul de dovleci, locul I a revenit „Familiei de dovleci” sculptaţi de elevii cls. I-a şi a II-a, „Dovleacul Dracula”, realizat de elevii cls. a VI-a, a ocupat locul al II-lea, în timp ce „Dovleacului Fantomă”, sculptat de elevii cls. a II-a şi a IV-a, i-a revenit un merituos loc III.

15.jpg           Lăsându-i pe copii să îşi aleagă stilul şi modul în care se vor costuma (probabil că pentru unii ajutorul a venit din partea cadrelor didactice), s-a reuşit combinaţia ideală între divertisment şi educaţie. În acest mod, copiii şi părinţii prezenţi la spectacol au avut ocazia să audă şi să vadă ce înseamnă de fapt atmosfera Halloween-ului.

          Datorită faptului că această sărbătoare nu este una specifică ţării noastre, a fost necesar ca înaintea începerii spectacolului să fie prezentat un scurt istoric al acesteia (însă nu unul foarte cert, pentru că există păreri împărţite în ceea ce priveşte provenienţa ei). Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, adică noaptea dinainte de „All Hallows” – Ziua Tuturor Sfinţilor, când se şi serbează de fapt (31. octombrie). Cum a evoluat aceasta şi de ce au survenit de-a lungul timpului schimbările care au transformat-o dintr-o sărbătoare inocentă şi tradiţională într-una cu poveşti de groază, fantome, vrăjitoare, monştri, spiriduşi şi fiare, este uşor de explicat. Dacă ne gândim la partea comercială, Halloween-ul este a doua sărbătoare după Crăciun cu cel mai mare coeficient de vânzări în America (anual se vând costume, măşti, aranjamente specifice pentru decor, bomboane etc.).

           Obiceiul Halloween-ului a fost adus în America în 1840 de imigranţii irlandezi. Celebrul “trick or treat” (Ne daţi ori nu ne daţi?/ Păcăleală sau dulciuri?) al copiilor americani, care merg din uşă-n uşă şi ameninţă că dacă nu li se dau dulciuri, vor juca o farsă persoanei colindate, provine nu de la celţi, ci de la europeni. Acesta datează din secolul al IX-lea şi se numea „însufleţirea” pe atunci, fiindcă se credea că, dăruind mai mult celor care cer la uşa ta în ziua respectivă, se vor spune mai multe rugăciuni pentru răscumpărarea sufletelor morţilor.

           Specific pentru Halloween este şi dovleacul sculptat, care reprezintă „Lanterna lui Jack”, cunoscut şi sub numele de „Dovleacul Jack”. În ciuda faptului că este importat, Halloween-ul devine tot mai popular în ţara noastră, iar de farmecul acestei sărbători se bucură din ce în ce mai mulţi copii.

Slaviţa-Maria Muselin

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage