Home arrow Hrvatska grancica arrow Drogurile, o moarte sigura arrow Hrvatska grancica arrow Diverse 
Arhiva articole Hrvatska grancica Diverse

Drogurile, o moarte sigura PDF Imprimare E-mail
joi, 02 decembrie 2010

Trăim şi noi românii o adevărată dramă medicală şi socială, şi anume drama drogurilor şi a drogaţilor.

     Există persoane care susţin că problema drogurilor este atât de veche încât pericolul extinderii ei nu este atât de ameninţător, căci dacă ar fi fost, azi numărul consumatorilor de droguri ar fi trebuit să fie cu mult mai mare. Dar acele persoane sunt contrazise, şi pe bună dreptate de către persoanele care susţin că în lume există milioane de oameni care recurg la droguri şi care îşi distrug sănătatea şi bunăstarea, provocând totodată şi multe alte victime indirecte.

Copiii, tinerii şi drogurile

    Cum era de aşteptat şi aşa cum susţin psihologii, consumul de droguri nu putea ocoli adolescenţii datorită tendinţei şi spiritului dezvoltat al curiozităţii.Mirarea psihologilor nu a fost aşa de mare când au aflat că: - 3,1% dintre elevii de liceu au recunoscut că au consumat cel puţin o dată droguri, procentul fiind mult mai ridicat la băieţi (4,9%) faţă de fete (1,4%); - numărul elevilor consumatori de droguri s-a dublat în ultimii 5 ani; - 29% dintre cei care au recunoscut că au consumat droguri au făcut-o din curiozitate; - 27% au consumat droguri din plictiseală, pentru că prietenul/prietena se droghează; - 24% au recurs la droguri pentru uşurarea unor suferinţe psihice; - în 74% din cazuri, iniţiatorii şi furnizorii de droguri au fost prietenii; - în 26% din cazuri şi-au cumpărat droguri din restaurante, terase, baruri sau discoteci; - au fost depistaţi copiii în vârstă de 9 ani dependenţi de droguri majore, puternice cum ar fi heroina sau cocaina. Dintre tinerii care încearcă drogurile ilegale cei mai mulţi le obţin de la prieteni. Dorinţa de experimentare a drogurilor majore de tip marijuana apare în jurul vârstei de 14-15 ani sau curând după aceea. Chiar şi atunci, foarte puţini tineri din cadrul acestei grupe de vârstă ajung să aibă acces la heroină, la crack sau cocaină. Cei mai mulţi dintre cei care utilizează aceste droguri au trecut de 20 de ani. La cele legale cum ar fi (medicamente, solvenţi, alcool) pot avea acces şi copiii între vârste de 8-9 ani. Persoanele consumatoare de droguri pot fi uşor de recunoscut prin: -ochii foarte roşii; -râd fără motive; -au o piele palidă; -au un comportament agresiv; -sunt mai tot timpul ameţiţi şi merg nesigur; -nu prea îşi amintesc ceea ce tocmai s-a întâmplat; -pierd în greutate în foarte scurt timp. Înainte de a lua o decizie în privinţa drogurilor aveţi în vedere că: -consumatorii de droguri sunt foarte expuşi riscului de contaminare cu virusul HIV (SIDA), cu virusul hepatitei B sau C prin împrumutarea seringilor cu care îşi injectează drogurile. -mulţi dintre consumatorii de droguri sunt consideraţi iresponsabili şi sunt respinşi de către oamenii din jurul lor. În România, legislaţia privind drogurile se bazează pe Codul Penal şi pe Codul Vamal şi pe Regulamentul Vamal – astfel toate faptele care implică deţinerea sau vânzarea/cumpărarea de droguri (indiferent de scop, cantitate) sunt pedepsite cu închisoarea şi în unele cazuri cu limitarea unor drepturi.

Legea împotriva drogurilor

     În România este Legea Nr. 143 din 2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Iată câteva din prevederile acestei legi: Art. 4. Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea sau deţinerea de droguri pentru consum propriu, fără drept se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 5 ani. Art. 11. (1) Îndemnul la consumul ilicit de droguri, prin orice mij-loace, dacă este urmat de executare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. (2) Dacă îndemnul nu este urmat de executare, pedeapsa este de la 6 luni la 2 ani de închisoare sau amendă.

Nu uitaţi că:

-mulţi dintre consumatorii de droguri ajung sa-şi petreacă cei mai frumoşi ani din viaţă după gratii, iar în cele mai nefericite cazuri ajung la dependenţă, iar apoi deces; -gândiţi-vă foarte bine înainte de a începe să consumaţi droguri, iar dacă na-ţi făcut-o încă, nici să nu încercaţi, pentru că viaţa unui om merită mult mai mult decât oricare drog din lume.

Beul Bianca-Mihaela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage