Home arrow Hrvatska grancica arrow SARBATOAREA FASANCULUI LA CARASOVA arrow Hrvatska grancica arrow Realitatile noastre 
Arhiva articole Hrvatska grancica Realitatile noastre

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


SARBATOAREA FASANCULUI LA CARASOVA PDF Imprimare E-mail
joi, 19 mai 2011

Marţi, 8.03.2011, ora 16:00, în pofida timpului posomorât şi a frigului simţitor
de afară, Uniunea Croaţilor din România a organizat spectacolul de Făşanc.

1.jpg

 La acest eveniment au participat copiii şcolilor primare din Caraşova, alături de învăţătorii şi educatorii lor, precum şi copiii din clasele V-VIII aparţinând  Liceului Bilingv Caraşova. Copiii au reuşit să înfrumuseţeze atmosfera şi peisajul din ziua respectivă. Au venit pregătiţi cu fel de fel de măşti, care mai de care mai frumoase, mai înspăimântătoare şi mai misterioase, reuşind să atragă atenţia celor din jur şi să lumineze chipul fiecărui spectator, fie el locuitor al satului sau părinte.
    La începutul spectacolului copiii şi-a etalat pe scenă măştile. După prezentarea fiecărui participant, concurenţii au dansat pe scenă dansurile tradiţionale caraşoveneşti, dar şi cele potrivite vârstei lor. În timp dansului, juriul a ales câştigătorii celor mai frumoase măşti, pentru cele două categorii de participanţi (clasele I-IV şi V-VIII). Câştigătorii au fost  premiaţi cu diplome, cărţi şi dulciuri, iar ceilalţi participanţi primind drept premiu de consolare diploma de participare. La sfârşitul  spectacolului au fost prezentate şi cele mai frumoase măşti din celelalte sate de etnie croată. Atmosfera a fost întreţinută şi de formaţia lui Milan Todor (Zicka).
    Tradiţia spune că în ziua Faşancului oamenii, 6-7 la număr,  mergeau mascaţi din casă în casă cu aşa zisul «Cerbul» şi dansând în jurul oamenilor alungau relele şi neplăcerile provocate în anul respectiv. Aceştia primeau drept răsplată prosoape, ţuica, bani şi ouă.
    Semnificaţia sărbătorii este complexă, mai întâi că prin ironie se scot la iveală relele făcute de semeni; neplăcerile, necazurile pricinuite de natură în acel an; apoi şansa purificării corporale şi sufleteşti în postul Paştelui, lucru ce-l determina pe om sa fie mai bun, mai tolerant, mai realist.

Mita Gheorghe

 

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage