Home arrow Hrvatska grancica arrow Ce se mai aude despre deponeul de la Lupac? arrow Hrvatska grancica arrow Realitatile noastre 
Arhiva articole Hrvatska grancica Realitatile noastre

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


Ce se mai aude despre deponeul de la Lupac? PDF Imprimare E-mail
miercuri, 10 august 2011

Pare se că nimic nu mai poate opri pacostea care s-a abătut asupra Lupacului.

3.jpg      Cele peste patru sute de semnături împotrivă, protestele, dezacordul localnicilor legat de amplasarea deponeului pe dealurile de deasupra Lupacului n-au reuşit câtuşi de puţin să determine schimbarea de poziţie a Consiliului judeţean Caraş-Severin în legătură cu această problemă. Ba, mai mult, nemulţumirile lupăcenilor nu sunt niciodată pomenite de nicicare dintre responsabilii de proiect atunci când vine vorba despre deponeu. La fel s-a întâmplat şi la ultima conferinţă de presă legată de starea deşeurilor din judeţ din 21 iulie 2011, când preşedintele CJ Caraş -Seve-rin, Sorin Frunzăverde, a făcut, aşa în treacăt, o trimitere la groapa de gunoi de la Lupac: „Asociaţia Intercom Deşeuri, pe care am creat-o noi, nu făcea decât să permită consiliului judeţean să acceseze cele 27 de milioane de euro necesare amenajării unui mare deponeu judeţean, în apropierea Lupacului. Vizavi de acest deponeu, au sosit caietele de sarcini şi vom scoate în curând la licitaţie lucrările.”

4.jpg      De fapt, la această conferinţă Domnia sa a avut treabă mai mult cu primarii şi administraţiile locale din judeţ care nu au ţinut seama de data limită, adică de 16 iulie 2011, de închidere a haldinelor din judeţ şi cu responsabilitatea acestora de a organiza deponeuri ecologice. Lupacul, se pare, e o bătălie deja câştigată pentru aleşii judeţului.       Veştile bune pentru lupăceni întârzie să apară. De la tribunalul Reşiţa s-a pronunţat prima sentinţă în procesul pe care aceştia l-au intentat Consiliului local Lupac prin care cereau anularea avizului favorabil derulării proiectului acordat Consiliului judeţean. Sentinţa pronunţată a fost în favoarea Consiliului local, judecătorii au considerat că oricare dintre locuitorii Lupacului putea participa la şedinţa în care s-a hotarât soarta viitorului deponeu, de vreme ce toate şedinţele consiliilor locale sunt publice.

       Grigore Chindriş, unul din reprezentanţii locuitorilor care au acţionat consiliul în instanţă, ne spune „Nu ne vom opri aici. Am făcut deja recurs la judecătoria din Timişoara, iar dacă nici acolo nu ne vor da câştig de cauză vom merge la Strasbourg. Ședinţele Consiliului local sunt publice, dar pe noi, cetăţenii, nu ne-a informat nimeni că va avea loc o şedinţă cu o miză atât de mare. Noi am aflat despre proiect abia după un an şi atunci ne-am opus imediat. Am strâns peste patru sute de semnături împotrivă. Din locul unde se amenajează deponeul curge apa în sat, apa din care se adapă animalele noastre. Cine va mai cumpăra ceva de la noi dacă apa va fi contaminată? Dacă animalele noastre vor fi contaminate, automat vom fi şi noi contaminaţi şi atunci cine ne va putea reda sănătatea? Cine ne poate garanta că nu va fi nicio problemă? Vor fi patruzeci şi două de hectare cu gunoi deasupra capului nostru şi nouă ni se spune că nu se poate întâmpla nimic rău. Numai în vorbe noi nu ne putem încrede!“

       Am întrebat primarul comunei Lupac, Vlasici Marian, dacă ştie când şi dacă se vor demara lucrările la deponeu. „Nu ştim încă nimic. Până în momentul de faţă nu ne-a contactat nimeni. Primăria din Lupac va trebui să elibereze atunci când va fi nevoie avizul de construire“ ne-a răspuns Domnia sa.

       Până când va sosi momentul ca primăria să elibereze acel aviz, o să mai trebuiască să asistăm la licitaţia care va desemna firma câştigătoare ce va efectua lucrările la viitorul deponeu, iar pe 20 octombrie apărătorii Consiliul local Lupac vor trebui să se prezinte la Timişoara pentru a răspunde în faţa acuzelor locuitorilor din Lupac, care consideră că le-au fost trădate interesele chiar de cei care ar fi trebuit să le apere.

Daniel Lucacela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage