Home arrow Hrvatska grancica arrow HALLOWEEN-UL, O ACTIVITATE EXTRASCOLARA LA SCOALA CU CLASELE I-VIII LUPAC arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

HALLOWEEN-UL, O ACTIVITATE EXTRASCOLARA LA SCOALA CU CLASELE I-VIII LUPAC PDF Imprimare E-mail
vineri, 06 ianuarie 2012

Şi anul acesta, în data de 31.10.2011, începând cu orele 12:00, elevii şi cadrele didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII Lupac au sărbătorit, al doilea an la rând, Halloween-ul.

19.jpg     Această sărbătoare americană îşi face loc încet, încet şi în comunitatea noastră, devenind una foarte profitabilă, dacă ne gândim la partea comercială. Pentru cei care nu cunosc încă provenienţa acestei sărbători, numele ei provine din limba engleză, de la expresia „All Hallows’ Even” , adică noaptea dinainte de „All Hallows” – Ziua Tuturor Sfinţilor, când se şi serbează de fapt (31. octombrie). În ultimul timp, Halloween-ul a fost transformat dintr-o sărbătoare inocentă şi tradiţională într-una cu poveşti de groază, fantome, vrăjitoare, monştri, spiriduşi şi fiare.

20.jpg     În jur de 40 elevi ai şcolii din Lupac au întâmpinat celebra noapte de Halloween costumaţi în ţinute specifice, de la piraţi, soldaţi, ţigănci, mumii, vârcolaci şi animale feroce până la drăcuşori şi vampiri, marcând astfel una dintre cele mai înfricoşătoare sărbători ale anului. Copiii au oferit părinţilor, bunicilor, dar şi cadrelor didactice un spectacol în curtea şcolii, din care nu au lipsit celebrii bostani, care erau expuşi intr-un colţ pe toată durata activităţii. Sărbătoarea Halloween-lui de la Lupac a început cu parada măştilor în curtea şcolii, după care trei eleve din cls. a V-a, Beţa Davida, Matein Maria şi Todor Camelia au citit trei poveşti inspirate din sărbătoarea Haloweenului.

    Copiii mascaţi au mai făcut facut o paradă a măştilor pentru ca juriul să poată decide cine va ocupa primele trei locuri. Astfel, la concursul de măşti cls. I-IV, locul I a fost obţinut de „Harry Potter” (Luchici Leonardo, cls. a II-a), locul II de „Vrăjitoarea” (Stoicheci Andreea, cls. a II-a), iar locul III i-a parvenit „Ţigăncuşei” (Giurchiţa Suzana, cls. a IV-a). La cls. V-VIII, locul I a fost obţinut de „Drăcuşor” (Chicheş Marian, cls. a VI-a); locul II de „Piratul” (Beţa Davida, cls. a VII-a), iar locul III de „Mumie” (Birta Petrişor, cls. a VIII-a). La concursul de dovleci, anul acesta, nu a fost concurenţă!

21.jpg     Trebuie însă avută grijă şi este de preferat să se poată evita unele situaţii, astfel încat să nu ajungă şi copiii noştri ca şi cei din America, să-şi formeze treptat gustul pentru macabru, ocult, sadism si violenţă. Cred că ne ajung în acest sens desenele animate cu tot felul de monştrii şi exemple periculoase pentru copii, jocurile agresive pe calculator, filmele horror sau thriller, la fel ca şi unele cărţi deja mult căutate şi iubite de copii (Harry Potter – de exemplu) care, din păcate, de cele mai multe ori sunt necorespunzătoare vârstei. Din toate acestea copiii pot afla multe informaţii, uneori dăunătoare sau chiar fatale vârstei fragede, care nu are încă discernământul de a distinge pericolul ce se ascunde dincolo de un simplu joc. Aşa că, mare atenţie la ceea ce oferim copiilor şi ce dorim să obţinem în schimb.

    Alegerea rămâne a fiecăruia!

Slaviţa-Maria Muselin

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage