Home arrow Hrvatska grancica arrow Clasa pregatitoare, obligatorie incepand cu anul scolar 2012/2013 arrow Hrvatska grancica arrow Diverse 
Arhiva articole Hrvatska grancica Diverse

Clasa pregatitoare, obligatorie incepand cu anul scolar 2012/2013 PDF Imprimare E-mail
miercuri, 14 martie 2012

În conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, începând cu anul şcolar 2012-2013, învăţământul primar va cuprinde clasă pregătitoare şi clasele I-IV.

14.jpg      Aşadar, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de şase ani până la data de 31 august 2012 inclusiv, au obligaţia să-şi înscrie copiii în învăţământul primar, în conformitate cu prevederile legii. Părinţii care refuză să-şi înscrie sau împiedică înscrierea sau frecventarea şcolii de către copilul care a împlinit vârsta pentru a merge la şcoală, vor fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile legii. Copiii care împlinesc şapte ani până la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi înscrişi în clasa I.

     Stabilirea clasei în care va fi înscris copilul se va face în funcţie de vârsta acestuia, de participarea/neparticiparea sa anterioară la educaţia preşcolară, de dezvoltarea psihosomatică şi de opţiunea părinţilor.

     Prin excepţie, la solicitarea scrisă a părinţilor, copiii care împlinesc şase ani până la 31 august 2012 inclusiv, pot fi înscrişi la clasa I, în următoarele situaţii:

        -dacă în anul şcolar 2011-2012, sunt înscrişi sau frecventează grupa mare, pregătitoare pentru şcoală;

        -chiar dacă în anul şcolar 2011-2012 nu sunt înscrişi sau nu frecventează grupa mare pregătitoare pentru şcoală, însă evaluarea dezvoltării psihomatice a copilului atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes în clasa I.

     Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I se va face în urma completării unei cerere-tip de înscriere. Cererea va fi completată la secretariatul şcolii la care se solicită înscrierea. Pe lângă fişa de înscriere, părintele va depune şi o fotocopie a actului de identitate propriu şi o fotocopie a certificatului de naştere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unităţii de învăţământ. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor fi formate începând cu luna mai, iar sălile de clasă vor fi adaptate vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc.

     La stabilirea planurilor de şcolarizare se vor lua toate măsurile pentru a asigura dreptul la educaţie în limba maternă al tuturor copiilor, alocând tuturor unităţilor de învăţământ/secţiilor cu predare în limba respectivă un număr de clase suficient pentru a permite cuprinderea tuturor copiilor care doresc să studieze în limba maternă respectivă.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage