Home arrow Hrvatska grancica arrow In anul scolar 2012-2013, Carasova nu va avea clasa pregatitoare arrow Hrvatska grancica arrow Evenimente 
Arhiva articole Hrvatska grancica Evenimente

Search by tag : kafic, rimer, sojka, uniunea croatilor


In anul scolar 2012-2013, Carasova nu va avea clasa pregatitoare PDF Imprimare E-mail
joi, 19 aprilie 2012

Începând cu anul şcolar 2012-2013, în învăţământul primar va fi introdusă şi clasa pregătitoare.

    Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, părinţii au la dispoziţie patru etape să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare şi în clasa I. În prima etapă (2-19 martie) vor fi înscrişi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea la şcoala de circumscripţie, în a doua etapă (20-27 martie) vor fi înscrişi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea la o altă şcoala decât şcoala de circumscripţie, în etapa a treia (23-25 aprilie) vor fi înscrişi copiii care nu au fost înmatriculaţi din lipsă de locuri, iar în ultima etapă, cea de-a patra (2-18 mai) vor fi înscrişi copiii care nu au participat la etapele anterioare.

     Referitor la acest subiect, am discutat cu directorul Liceului Bilingv Româno-Croat, Gheorghe Sorca, care ne-a declarat că pentru anul şcolar 2012-2013, la Caraşova nu va fi clasă pregătitoare, doar clasa I. Aşadar, la Şcoala nr. 1 Caraşova, unde au fost înscrişi 6 copii, va fi o secţie în limba croată, iar cel care se va ocupa de educarea şcolarilor este învăţătorul Martin Vorga, în timp ce la Şcoala Nr. 2 Caraşova, celor 7 elevi înscrişi în clasa I la secţia română le va preda Aida Borcescu. La Nermed situaţia se schimbă. Aici au fost înscrişi 3 copii în clasa pregătitoare şi niciun copil în clasa I. Învăţătorul Jigmul Nicolae va preda atât la clasa pregătitoare, cât şi la clasele a II-a, a III-a şi a IV-a. Este important de ştiut, pentru părinţii care doresc ca odraslele lor să înveţe în limba maternă, că aceştia pot depune o cerere la Inspectoratul Şcolar. Inspectoratul are obligaţia să le asigure un profesor care să predea în limba croată. Potrivit art. 45, alin. 1, din Legea educaţiei naţionale, toate persoanele care aparţin minorităţilor naţionale au dreptul să studieze şi să se instruiască în limba maternă, la toate nivelurile, tipurile şi formele de învăţământ preuniversitar.

      Despre clasa pregătitoare am vorbit şi cu doamna directoare a Şcolii Nr. 2 Caraşova, Ana Filca:

-După părerea dumneavoastră, este binevenită introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar?

A. F.-Consider că iniţiativa Ministe-rului Invăţământului de a crea clasa pregătitoare este binevenită, dar roadele acestei clase se vor vedea acolo, în acele şcoli, unde poate fi organizată o clasă pregătitoare de sine stătătoare. În condiţiile noastre, unde avem predare simultană, nu va da rezultatele aşteptate. Un învăţător, care pe lângă clasa pregătitoare, mai predă şi la clasa a II-a, a III-a şi a IV-a nu va avea timpul necesar să se ocupe de cei câţiva copii de la clasa pregătitoare. Aceştia fiind foarte mici, nu vor putea să se joace singuri timp de 20-30 de minute, în timp ce învăţătorul se ocupă de elevii mai mari.

-Ce măsuri se pot lua în această situaţie?

A. F.-Ideală ar fi formarea unei singure clase, unde să predea un singur învăţător, care va fi tot timpul cu copiii şi îi poate pregăti să devină cu adevărat elevi. Numai că şi în această situaţie apar anumite întrebări. De exemplu cine îi va aduce pe aceşti copii din Nermed şi Iabalcea la şcoală? Ei sunt micuţi, părinţii nu vor fi de acord să-i trezească atât de devreme şi să-i trimită cu microbuzul şcolar la Caraşova.

-Clasa pregătitoare nu înseamnă de fapt grupa pregătitoare de la grădiniţă?

A. F. -Nu, nu este acelaşi lucru. Clasa pregătitoare vine cu noutăţi. Copiii vor putea învăţa tot ce este necesar pentru a putea face faţă cu succes solicitărilor din clasa întâi. Noi le-am explicat părinţilor ce presupune clasa pregătitoare, ei au înţeles în mare parte despre ce este vorba, dar când este vorba despre reformă, despre noutate, facem întotdeauna un pas înapoi. De atâţia ani experimentăm, iar reforma în învăţământ nu se mai încheie, încât am început să ne temem de tot ce este nou.

Lina Tincul

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage