Home arrow Hrvatska grancica arrow UCR SAU PARTIDELE arrow Hrvatska grancica arrow Realitatile noastre 
Arhiva articole Hrvatska grancica Realitatile noastre

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


UCR SAU PARTIDELE PDF Imprimare E-mail
miercuri, 30 mai 2012
znak_zhr.jpg

Am avut parte în ultimele două luni de o incursiune mediatică la nivel naţional, din ce în ce mai intensă în ceea ce priveşte apropiatele alegeri locale.

Aceasta a reuşit, uşor, uşor să trezească din amorţire o mare parte dintre cetăţenii cu drept de vot ai ţării, care mai ieri priveau cu neutralitate, condimentată cu puţină lehamite şi dezgust, viaţa politică de la noi. Acea palidă incursiune, făcută la început cu paşi mărunţi , dar calculaţi, s- a transformat într-un adevărat asalt mediatic acum, în plină campanie electorală, făcând până şi pe cei impasibili să numere cu nerăbdare zilele rămase până la votare. Pentru toţi aceştia, dar şi pentru cetăţenii activi şi la curent cu politica, apropiindu-se cu viteza melcului, alegerile locale se mai lasă aşteptate – au mai rămas câteva săptămâni chinuitoare!
În schimb, evenimentele de pe scena politică se succindă cu o repeziciune uimitoare. Au loc în această perioadă demisii din posturi importante de conducere, schimbări de miniştri şi schimbări de guverne. Se cer explicaţii şi se dau explicaţii – care mai de care mai ameţitoare; se crează o stare de confuzie generală încât să nu mai fii în stare să deosebeşti la vot pe cel capabil de cel incompetent, pe cel cu coloană verticală de cel de plastelină ş.a.m.d.
În tot acest răstimp am asistat la un adevărat spectacol al manevrelor politice. Mă opresc aici la răsunătoarea demisie din PDL a unuia dintre membrii cu greutate din acest partid. Domnul Sorin Frunzăverde, căci despre el este vorba, a decis că este mai bine pentru domnia sa dacă ar schimba partidul din a cărei structură a făcut parte mulţi ani la rândul, cu un altul care, prin alianţă, ar fi mai bine cotat la viitoarele alegeri. Făcând acest pas, a fost constrâns să demisioneze şi din cea mai importantă funcţie din judeţ, cea de Preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pe care o deţinea partidul abandonat. Aparent, această decizie a fostului şef al judeţului nu ar fi avut vreo legătură cu mica noastră comunitate, deşi...plecarea acestuia a atras după sine majoritatea primarilor PDL-ului, printre care s-a putut număra şi cel al comunei Lupac, Marian Vlasici. Pentru domnia sa, pare se că nu contează culoarea sau doctrina politică a vreunui partid atâta timp cât în peisajul politic există domnul Frunzăverde. „Plec şi eu în PNL. Îl urmez pe domnul preşedinte oriunde, pentru că am încredere în dumnealui, aşa cum am avut mereu. Ştiu că este un om capabil, care nu ia decizii pripite” – a declarat acesta (sursa CAON). Paradoxul face ca puţin după această declaraţie, în conturile primăriei Lupac să ajungă 880 de mii de lei, sumă care a fost alocată prin dispoziţia fostului premier Răzvan Ungureanu (PDL). La fel de adevărat este şi faptul că dacă „în zonă” nu se afla deputatul Uniunii Croaţilor, prof. Mihai Radan, aceşti bani probabil nu luau nicicând drumul Lupacului. Ironia face ca la scurt timp după aceasta să se constituie un nou guvern, în care majoritatea o formează alianţa PSD şi PNL, iar premierul desemnat, Victor Ponta, dă o primă lovitură acolitului său de la Lupac prin decizia de a retrage aceşti bani şi de a le conferi o nouă destinaţie. Aceeaşi situaţie (numai cu alţi actori) parcă o regăsim la Caraşova. În contul acestei primării au intrat, graţie deputatului UCR, Mihai Radan, 1680 de mii de lei, cu toate că se ştia cu certitudine de intenţiile primarului Petru Bogdan de a părăsi UCR-ul, formaţiune care l-a consacrat, pentru PNL – formaţiune politică prin care speră la un nou mandat de primar.
Desigur, am descris evenimentele de mai sus privite de la nivelul local. Decizia de a se retrage banii din conturile primăriilor Lupac şi Caraşova nu a fost făcută special pentru cele două primării, ci viza toate primăriile din ţară care au beneficiat de pe urma hotărârii fostului premier Ungureanu. Exemplele de mai sus pot sluji ca un argument în plus raţionamentului că marile partide politice nu iau decizii în funcţie de nevoile şi interesele comunităţii noastre. Asta pentru că suntem numeric neînsemnaţi raportat la populaţia ţării noastre. Politica marilor partide va fi dusă întotdeauna în interesul majorităţii, iar reprezentanţii lor din teritoriu nu vor face nimic altceva decât să promoveze această politică.
Şi pentru că, vrând-nevrând, particip şi eu la asaltul mediatic despre care am vorbit, mi-ar plăcea să cred că lupt de pe baricadele părţii care este mai adânc ancorată în realitatea de aici, care simte mult mai bine decât marile partide politice, nevoile acestei comunităţi.
Tu, de care parte a baricadei vrei să fii?
Daniel Lucacela3-sigle.jpgsigla-pnl.jpg388-sigle.jpgsigla-unpr.jpg

 

sigla-png.jpgsigla-mer.jpg
 
< Precedent   Urmator >

FrontPage