Home arrow Hrvatska grancica arrow Uite banuí, nu e banuí! arrow Hrvatska grancica arrow Administratia 
Arhiva articole Hrvatska grancica Administratia

Uite banuí, nu e banuí! PDF Imprimare E-mail
joi, 02 august 2012

După ce rezultatele alegerilor locale din iunie au fost validate, primarul reales Marian Vlasici şi proaspeţii consilieri declaraţi aleşi s-au întrunit într-o primă şedinţă de constituire a Consiliului local Lupac pe data de 26 iunie, 2012.

17.jpg            Bosilcă Gheorghe, Chicheş Petre, Covaci Gheorghe, Duma Crăciun, Duma Marian, Lucacela Marian, Popescu Mircea, Radovancovici Slavoliub, Şera Gheorghe şi Veca Mihai au jurat la investirea lor în funcţia de consilier că vor respecta Constituţia şi legile ţării şi vor face cu bună credinţă tot ce le stă în putere şi pricepere pentru binele locuitorilor comunei Lupac. Acelaşi lucru a jurat şi Marian Vlasici la reinvestirea sa ca primar al comunei...

     Nici n-au trecut două zile de la solemna şi aproape înduioşătoarea şedinţă festivă despre care vorbiserăm că, spre seară, aleşii locali au şi primit o convocare pentru o altă şedinţă – de data asta extraordinară. Vă mai amintiţi despre ciudatul traseu pe care l-au străbătut banii alocaţi din fondul de rezervă unui număr de 1.657 de primării din ţară? Ca să fiu mai explicit, în luna aprilie a acestui an, printr-o ordonanţă de urgenţă a fostului guvern al României, al cărui premier era atunci MR Ungureanu, s-au alocat peste 648 de milioane de lei către acele primării, pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. O mică parte din această sumă, mai precis 880 de mii de lei, a ajuns şi în vistieriile primăriei Lupac. Între timp se schimbă guvernul, iar noul premier, Victor Ponta, dă şi el o ordonanţă de urgenţă prin care obligă primăriile care nu au reuşit să cheltuie banii să restituie sumele neutilizate.

     Despre asta este vorba la şedinţa noastră din 29 iunie... Aşadar, puţin nedumeriţi, aleşii noştri constată că sunt convocaţi să voteze o rectificare a bugetului de venituri pe anul 2012, pentru restituirea sumei de 704.000 de lei. Consilierul Mircea Popescu (PSD) remarcă faptul că preşedintele de şedinţă trece direct la ordinea de zi, deşi nu există încă formate comisii de specialitate şi fără să fie aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului local, cu alte cuvinte, fără să ştie fiecare ce are de făcut şi ce responsabilităţi îi revin. Acelaşi consilier atrage atenţia că trebuia trimis un material pentru documentare fiecărui consilier în parte, cu cel puţin trei zile înainte de începerea şedinţei. Deranjat de modul în care a înţeles primăria că trebuie să-şi informeze consilierii cu privire la subiectele de pe ordinea de zi, dar şi după o minidispută cu primarul pe această temă, consilierul Slavoliub Radovancovici (PPDD) părăseşte sala de şedinţe, abţinându-se de la vot.

18.jpg     Până la urmă, însă, se votează restituirea sumei – fiindcă nu există alternativă.

     Şi consilierul Uniunii Croaţilor, Mihai Vlasici, s-a făcut remarcat în această scurtă perioadă – prin performanţa de a lipsi de la ambele şedinţe. Povestea banilor nu se termină aici. Ordonanţa de urgenţă a guvernului Ponta a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, premierul Ponta anunţând la vremea respectivă că în baza deciziei Curţii de Conturi pot fi retrase doar sumele alocate primăriilor care nu aveau nici arierate şi nici proiecte europene care să necesite cofinanţare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că prin hotărârea aprobată in şedinţa de miercuri , 18 iulie, a Guvernului vor fi alocate primăriilor din ţară 107,5 milioane lei din Fondul de rezervă.

     Prin urmare, există posibilitatea ca o parte din banii restituiţi de primăria Lupac să se reîntoarcă în conturile acesteia.

Daniel Lucacela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage