Početna arrow Hrvatska Grančica arrow Školstvo arrow Interviu cu directoarea scolii din Lupac, Florica Lupu arrow Hrvatska grancica arrow Skolstvo 
Arhiva članaka Hrvatska grancica Skolstvo

Interviu cu directoarea scolii din Lupac, Florica Lupu PDF Ispis E-mail
Tuesday, 25 September 2012

     Pregătirile pentru noul an şcolar sunt pe ultima sută de metri. Îmi puteţi spune, vă rog, care este situaţia şcolilor generale din com. Lupac?

     În ciuda faptului că am avut bani puţini, am reuşit şi în acest an să renovăm la fiecare şcoală câte ceva. Şcoala din Lupac nu a necesitat mari renovări, deci, nu am cheltuit prea mult. În schimb, la şcoala din Clocotici, datorită implicării domnului prof. Lucacela B. Marian, au fost zugrăvite câteva săli de clasă şi soclul de pe coridoare (parter + etaj). Chiar şi diriginţii împreună cu celelalte cadre didactice s-au implicat în mod direct şi personal, zugrăvind şi făcând curăţenie pentru ca totul să fie frumos şi aranjat pâna la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. La Vodnic s-a făcut un grup sanitar modern la standarde europene, investiţie devenită posibilă datorită diferenţei de bani pe care a plătit-o Consiliul local şi Primăria. Şcoala nu dispunea de un buget aşa de bogat pentru ca lucrările începute la şcoala din Vodnic să fie şi finalizate până la sosirea elevilor. Însă, cu ajutorul autorităţilor locale, începând cu acest an şcolar şi ei vor avea acces la grupul sanitar conform cerinţelor europene. La şcoala din Rafnic, la fel ca şi la cea din Lupac, investiţia nu a fost atât de costisitoare. Acum, la toate şcolile de pe raza cumunei se face curăţenie, sunt aranjate clasele de către învăţători şi diriginţi, pentru ca atunci când elevii intră în încăperi totul să fie curat şi frumos aranjat.

     Asta înseamnă că toate şcolile de pe raza comunei au autorizaţie sanitară de funcţionare?

     Da! Toate şcolile noastre au autorizaţie de funcţionare. La noi nu există încă reţeaua de apă potabilă, dar toate şcolile noastre sunt racordate la fântână.

     Spuneţi-mi, vă rog, care este situaţia şcolară în ceea ce priveşte numărul de elevi şi cum staţi la capitolul cadre didactice?

     Numărul de elevi şi în acest an şcolar este cam acelaşi, în jur de 250 de elevi împreună cu grădiniţele. Dar, trebuie să specific că o parte dintre copiii care au terminat cls. a IV-a la Şcoala din Rafnic au optat să continue cls. a V-a la Clocotici, iar cei din Vodnic vin la Lupac. În ceea ce priveşte cadrele didactice, avem aceeaşi încadrare. Majoritatea profesorilor sunt titulari şi la toate şcolile cadrele didactice sunt calificate. Deocamdată, nu ştim cine va veni la limba germană. Suntem deficitari la catedra de fizică şi chimie unde nu s-a prezentat până acum niciun profesor, dar sunt convinsă că până la începutul anului şcolar va veni cineva, pentru ca la ISJ încă se mai fac repartiţii.

    Cum vedeţi d-voastră situaţia şcolilor din com. Lupac şi dacă mai este vreo şcoală vizată spre a i se desfiinţa ciclul gimnazial, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu şcoala din Rafnic?

     Din punctul meu de vedere, situaţia este mai stabilă. Nu s-a pus problema desfiinţării şcolii din Clocotici, a ciclului gimnazial. Bineînţeles că i-a ajutat foarte mult şi venirea copiilor din Rafnic. Însă, pe an ce trece, numărul copiilor este în continuă scădere. Care va fi situaţia şcolilor peste câţiva ani, asta nu mai ştiu, însă cu toţii sperăm la un viitor mai bun atât din punct de vedere economic, cât şi cel politic. De ce spun asta? Pentru că în comuna noastră, foarte mulţi copii cresc cu bunicii, deoarece părinţii sunt nevoiţi să plece prin ţări străine ca să-şi poată întreţine familia. Avem şi cazuri de familii care şi-au luat copiii dincolo să facă şcoală, ceea ce iarăşi duce la scăderea numărului de copii în şcolile noastre. Fluctuaţii sunt nu doar de la un an la altul ci chiar de la un semestru la celălalt. Statistic, numărul copiilor este în continuă scădere.

 

     Există pe raza comunei Lupac clasa pregătitoare?

     Da, există o singura clasă la şcoala din Lupac, care va avea în acest an şcolar un număr de trei elevi. Cum la noi se lucrează cu elevii în regim simultan, una din cele două învăţătoare va avea trei clase, iar pentru clasa pregătitoare am făcut comandă de mobilier (bancă şi scăunel) care trebuie să ne sosească în aceste zile. Clasa pregătitoare va fi în această situaţie un colţ amenajat în aşa fel, încât trecerea de la grădiniţa la şcoală, să se facă insesizabil.

     Aţi fost nevoiţi să faceţi şi modificări la grupul sanitar pentru elevii clasei pregătitoare?

     Nu. La noi nu s-au facut modificări la grupurile sanitare, deoa- rece şi grădiniţa funcţionează în aceeaşi instituţie, iar elevii clasei pregătitoare având posibilitatea să folosească grupul sanitar amenajat pentru copiii de la grădiniţă, care se află în aceeaşi locaţie.

     Înseamnă că micile ajustări care mai trebuie făcute până la festivitatea de deschidere a noului an şcolar se vor finaliza până atunci în proporţie de 100%?

     Noi ne dorim acest lucru şi sperăm să şi reuşim. Vreau să subliniez că într-adevăr Primăria şi Consiliul local ne sprijină foarte mult. Iar la capitolul investiţii, cel mai mult am investit acolo unde era nevoie mai mare şi anume, la şcoala cu cls. I-VIII Clocotici. Toate şcolile noastre sunt întreţinute, au grupuri sanitare, copiii chiar nu au motive să se plângă din cauza condiţiilor. Normal, că mai sunt multe de făcut, dar cu bugetul pe care-l avem, anul acesta doar atât ne-am permis. Însă ne dorim ca şi pe viitor să nu lăsăm să treacă anul fară ca să facem câte ceva, atât cât se poate.

     Aşadar, elevii şcolilor de pe raza comunei pot veni liniştiţi la festivitatea de deschidere a noului an şcolar?

    Bineînţeles! Noi îi aşteptăm cu mare drag, aşa cum o facem an de an, ţinând speranţă vie în suflet că şi în acest an şcolar ar fi frumos ca elevii noştri să aibă rezultate şcolare la învăţătură mult mai bune faţă de anul precedent.

Slaviţa-Maria Muselin

 
« Prethodna   Slijedeća »

FrontPage