Home arrow Hrvatska grancica arrow Realitatiile noastre arrow Marian Mateia - doctor Ón stiinte medical veterinare arrow Hrvatska grancica arrow Realitatile noastre 
Arhiva articole Hrvatska grancica Realitatile noastre

Search by tag : alegeri, parlamentare, alegeri parlamentare, carasova, Carasova


Marian Mateia - doctor Ón stiinte medical veterinare PDF Imprimare E-mail
vineri, 26 octombrie 2012

În aula cea mare a Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara a fost organizată, la finele lunii trecute, şedinţa publică de susţinere a tezei de doctorat a domnului Marian Mateia.

  4aa.jpg    În prealabil, lucrarea tânărului doctorand a fost supusă analizei preliminare în cadrul catedrei de specialitate a Facultăţii, constatându-se că îndeplineşte exigenţele academice necesare pentru a fi prezentată ca teză de doctorat. De altfel, după absolvirea Facultăţii de Medicină Veterinară, Marian Mateia a avut o activitate ştiinţifică prodigioasă, soldată cu participarea la seminarii internaţionale şi cu elaborarea mai multor articole ştinţifice, publicate în prestigioase reviste de specialitate din ţară şi străinătate, specialiştii elogiind întotdeauna noutatea şi acurateţea subiectelor expuse.

    Susţinerea tezei de doctorat a avut loc în faţa unei comisii alcătuite din profesori remarcabili: prof. dr Viorel Herman, decan al Facultăţii şi preşedintele comisiei pentru evaluarea tezei, prof. dr. Ioan Ţibru, conducător de doctorat, prof. dr. Ionel Papuc, referent oficial de la Universitatea din Cluj-Napoca, conf. dr. Elena Mitrănescu, referent oficial de la Universitatea din Bucureşti şi conf. dr. Ludovic Cziszter, referent oficial de la Universitatea din Timişoara. Multitudinea de date din lucrarea de doctorat intitulată „Evaluarea bunăstării la vacile de lapte din diferite sisteme de întreţinere şi exploatare” a fost foarte bine sintetizată, iar expunerea a fost limpede, inspirată, elementele noi şi originale fiind susţinute cu argumente credibile, de necontestat. Fiecare membru al comisiei a apreciat teza de doctorat drept foarte bună, Mateia Marian devenind astfel unul dintre cei mai tineri doctori în ştiinţele medical veterinare ai Facultăţii din Timişoara. Marian Mateia s-a născut în anul 1984, în localitatea Caraşova din jud. Caraş-Severin. A terminat Liceul Bilingv Româno-Croat din localitatea natală în anul 2002, iar Facultatea de Medicină Veterinară în anul 2008. După terminarea Facultăţii începe cercetările asupra bunăstării animalelor de lapte sub îndrumarea reputatului profesor Mihai Decun, iar în luna februarie a acestui an, după pensionarea profesorului Decun, se transferă la profesorul Ţibru, acesta îndrumându-l până la finalizarea cercetărilor. În perioada 2010 – 2011 tânărul doctorand întreprinde cercetări de specialitate la un număr de douăzeci de ferme de vaci din partea de vest a Suediei, sub privirea atentă a profesorului Bo Algers, somitate mondială în ştiinţele medical veterinare. Celebrul profesor suedez i-a îndrumat paşii şi i-a călăuzit cercetările în acea fascinantă şi primitoare ţară nordică.

     Rezultatul îndelungatelor cercetări întreprinse de Marian Mateia este o carte deosebit de utilă şi de real interes atât pentru medicii veterinari şi practicieni, cât şi pentru cercetători, studenţi, fermieri şi toţi ceilalţi factori implicaţi în bunăstarea animalelor.

5.jpg            Câteva impresii despre studentul Marian Mateia şi importanţa lucrării de doctorat a acestuia ne-a împărtăşit prof. Ioan Ţibru, coordonatorul ştiinţific al tezei:

      „Pe domnul Ivan Mateia, tatăl lui Marian, îl cunosc din 1974 şi de atunci am păstrat legătura până în prezent. M-am deplasat de mai multe ori la Caraşova în această perioadă, iar cu aceste ocazii am reuşit să cunosc toată familia lui Marian, de la bunici şi până la fratele Koko, la al cărui nuntă am şi fost. Îl cunosc foarte bine pe Marian, - un om deosebit, bine crescut, are cei şapte ani de acasă şi foarte mult bun simţ.

     Problematica dezbătută de Mateia în lucrarea „Evaluarea bunăstării la vacile de lapte din diferite sisteme de întreţinere şi exploatare” este nouă, de actualitate, temă de viitor, pentru că datorită intensivizării creşterii animalelor, vănzătorul, la fel şi cumpărătorul, deci publicul larg, este interesat de calitatea produselor pe care le dă copiilor, oamenilor în vârstă, de calitatea produselor pe care le foloseşte. În privinţa problemei bunăstării, este la fel ca la fotbal, mulţi se pricep, dar puţini ştiu să joace. De aceea, ceea ce a făcut Marian Mateia este o premieră în România pentru că după stagiul de pregătire din Suedia a reuşit să vină cu un principiu de calcul de evaluare a bunăstării la vaca de lapte care reuşeşte să cuantifice diversele păreri ale diferitelor persoane care o examinează şi să emită o concluzie, pentru că în final totul trebuie să fie raportat - dacă vrei să fie onest - la ceva, bun sau rău, acceptabil, neacceptabil. Mateia a venit cu acest sistem de evaluare care îi permite pe baza sistemului de calcul statistic să spună exact de ce e acceptabil, de ce e bun, de ce nu-i bun.

     Acest sistem există deja la nivel european, există şi în Suedia şi este practicat pentru a pregăti evaluatorii pentru bunăstare. Când vorbim despre bunăstare lumea se gândeşte în primul rând la om, dar trebuie să ne gândim şi la animale, pentru că în final medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează sau tratează omenirea. Profesorul Algers, împreună cu mai mulţi colegi din Suedia, vor veni în Timisoara, vom colabora în continuare cu ei, rămâne de văzut dacă şi autorităţile vor înţelege lucrul acesta. Un lucru este clar, indiferent de culoarea politică, toţi avem nevoie de mâncare, toţi avem nevoie de mâncare bună şi atunci acesta este rolul nostru, de a pregăti oameni care să poată pregăti produse de calitate”.

Ivan Dobra

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage