Home arrow Hrvatska grancica arrow Sedinta din octombrie a Consiliului Local Lupac arrow Hrvatska grancica arrow Administratia 
Arhiva articole Hrvatska grancica Administratia

Sedinta din octombrie a Consiliului Local Lupac PDF Imprimare E-mail
luni, 29 octombrie 2012

6.jpg        Pentru prima dată de la investirea sa de după alegerile locale din iunie, Consiliul Local Lupac a funcţionat cu tot efectivul de unsprezece consileri, şi asta după ce Uniunea Croaţilor din România l-a desemnat pe Mihai Todor (următorul de pe listele sale electorale) să-l substituie pe Mihai Vlasici, deoarce acesta şi-a stabilit domiciliul în străinătate înainte să ajungă să participe la vreuna din şedinţele Consiliului. După scurta ceremonie de investire a noului consiler s-a trecut la pun-ctul fierbinte al discuţiei – cererea de concesionare a terenului păşune comunală situat în extravilanul comunei Lupac.

     Dacă până acum respectiva cerere venea din partea firmei Remax Agro Zoo, una din societăţile comerciale deţinute de omul de afaceri hunedorean Andreşoi Dumitru (preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Hunedoara), de data aceasta semnatarul cererii este o persoană fizică, fiica acestuia, Andreşoi Diana. Reprezentanţii celor doi, Drăgănescu Constantin şi Drăgănescu Mariana, fiind prezenţi la şedinţă în calitate de invitaţi, au specificat că nu este vorba despre concesionare ci despre închirierea pe minim cinci ani a păşunii. În expunerea pe care au făcut-o în faţa consilieri-lor, aceştia au evidenţiat beneficiile pe care le-ar avea primăria, pe de-o parte, prin încasarea banilor proveniţi din chirie, iar pe de altă parte, populaţia, care ar avea izlazurile curăţate şi întreţinute. „Practic o să fie un cârd de până într-o mie de oi care va veni toamna târziu şi va sta în perioada octombrie-noiembrie-decembrie. Nu interzicem nimănui să treacă cu animalele, sau să nu pască, să nu păşuneze pe aceste izlazuri. M-aş bucura, chiar, dacă în urma mea s-ar forma, ca pe vremuri, cârduri! Avem peste două sute de oameni la curăţat, plus utilaje specializate care vor asigura lucrările de igienizare” – a menţionat domnul Drăgănescu. Întrebat de cosilierul Radovancovici Slavoliub (PPDD) în ce condiţii se va face plata către primărie, acesta a adăugat: „ În mod normal, dacă semnăm contractul anul acesta, începând cu data de 5 ianuarie anul viitor dăm drumul la bani (nr. este vorba de 40 de euro per hectar, dublul sumei oferite iniţial de Remax Agro Zoo!). În contract vom stabili şi o dată certă când se plăteşte impozitul, cred că va fi undeva pe la jumătatea lui februarie, urmând ca până la jumătatea lunii mai să terminăm şi cu curăţirea izlazurilor”. Menţionăm că din totalul de 1200 de hectare păşune comunală, numai 650 ha aparţinănd Clocoticiului şi 150 ha aparţinând Vodnicului au făcut obiectul acestei discuţii. Cosilierii originari din Lupac (300 ha) şi cei din Rafnic (100 ha) au votat încă de la şedinţa precedentă împotriva închirierii părţii lor de izlaz.

     Suspiciunile unora dintre consilieri cu privire la bunele intenţii ale investitorilor au început, însă, treptat să ia locul promisiunilor. Aceştia au fost de părere că cetăţenii comunei ar fi trebuit să fie mai bine informaţi cu privire la şansele şi posibilităţile lor de a accesa ei înşişi fondurile de la APIA. În fine, s-a supus la vot şi s-au obţinut şapte voturi pentru, trei împotrivă (Bosilcă Gheorghe, Mircea Popescu şi Şera Gheorghe) şi o abţinere (Todor Mihai). Spre surprinderea invitaţilor, proiectul a fost ...respins! Fiind vorba despre patrimoniu, era necesar un minim de opt voturi pentru validare. „Noi nu am venit aici să vă luăm păşunile cu forţa, ci să vă oferim nişte bani, dar se pare că aici în comună nu aveţi nevoie de bani”, au declarat invitaţii la plecare, neplăcut surprinşi de avizul negativ primit. „Este păcat că Primăria pierde nişte bani frumoşi şi că izlazurile vor rămâne tot necurăţate. Puteam să stabilim nişte clauze concrete în contract, iar dacă ei nu îşi respectau obligaţiile, puteam să le reziliem în orice moment contractul de închiriere. Nu aveam ce pierde, aveam numai de câştigat!”, ne-a declarat primarul Marian Vlasici, care încă mai speră ca cei patru consilieri să se răzgândească.

 

     Dacă pe izlazurile comunei vor creşte în continuare mărăcini sau se vor desfăşura lucrări pentru curăţirea lor nu ştim încă cu certitudine. Ce ştim, însă, cu siguranţă, este că la Lupac se va cons- trui un centru de informare turistică în viitorul imediat. Obiectivul va fi finanţat cu bani europeni şi va fi amplasat lângă şcoala veche din localitate. Nu ştim cui va folosi deocamdată, fiindcă în comună (s-o recunoaştem p’a dreaptă!) nu o să găseşti picior de turist, oricât te-ai strădui. Dar, dacă mă gândesc mai bine, în curând se vor demara lucrările pentru amenajarea modernei haldine de gunoi de pe dealurile Lupacului şi n-ar fi deloc exclus ca locul să devină o atracţie irezistibilă pentru curioşii dornici să viziteze minunea tehnologică special concepută şi dezvoltată pentru a face faţă reciclării şi stocării întregului gunoi din judeţul nostru. Mai ştii ce ne poate aduce viitorul?

Daniel Lucacela

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage