Home arrow Hrvatska grancica arrow Diverse arrow Se apropie alegerile parlamentare arrow Hrvatska grancica arrow Diverse 
Arhiva articole Hrvatska grancica Diverse

Se apropie alegerile parlamentare PDF Imprimare E-mail
luni, 17 decembrie 2012

 

În data de 9 decembrie 2012, începând cu ora 7,00, locuitorii ţării noastre sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege senatorii şi deputaţii care îi vor reprezenta în Parlamentul României pentru următorii 4 ani. În cursa electorală s-au înscris aproximativ 2000 de candidaţi pentru cele 452 de fotolii de parlamentari, adică 137 senatori şi 315 deputaţi.

14.jpg

Campania electorală a început în ziua de 9 noiembrie 2012, ora 0,00, şi se va încheia în ziua de 8 decembrie 2012, ora 7,00. În toată această perioadă, partidele politice au voie să-şi promoveze timp de 30 de zile candidaţii pentru Parlament. Cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală, comentarii privind campania electorală, invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe ( cu excepţia programului din preziua votării, pentru difuzarea rectificărilor şi a replicilor ca urmare a sesizărilor, care se referă la emisiunile difuzate în ultima zi de campanie).

Pentru alegerile din 9 decembrie au fost organizate 18.456 secţii de votare în ţară, iar în străinătate 295 de secţii. Îşi pot exercita votul toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv. Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru Senat. Alegătorii vor vota pe baza actului de identitate şi numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul. Cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se vor prezenta la urne în una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netrans-portabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află acea persoană, pentru a se efectua votarea.

Potrivit BEC, în ziua votării, între orele 7,00 şi 21,00, sunt interzise comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare.

 

Lina Tincul

 

 

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage