Home arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant arrow Scoala din Lupac si „Festivalul National al Sanselor Tale” arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

Scoala din Lupac si „Festivalul National al Sanselor Tale” PDF Imprimare E-mail
joi, 27 decembrie 2012

Festivalul Naţional al Şanselor Tale” ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, este o manifestare cultural-artistică şi sportivă, un proiect educativ naţional, promovat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului care s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Educaţiei Permanente, în perioada 19-25 noiembrie 2012. 

 

12.jpgÎn acest an, în cadrul Săptămânii Educaţiei Permanente s-a ţinut cont şi de faptul ca anul 2012 este „Anul European al Îmbătrânirii active şi al Solidarităţii între generaţii”, motiv pentru care şcolile care au participat la acest proiect-program au organizat o serie de activităţi educative adresate nu numai elevilor, ci şi părinţilor sau bunicilor participanţi la aceste activităţi.

 

 

Şi Şcoala cu clasele I-VIII din Lupac, participantă la acest proiect, a avut activităţi cultural-educative pe durata întregii săptămâni. Astfel, pe 19.11.2012, în cadrul Educaţiei pentru protecţia mediului a avut loc activitatea educaţională în colaborare cu părinţii şi Primăria „E curat şi frumos în jurul meu”, iar pe 20.11.2012, în colaborare cu părinţii şi pădurarul din comună a avut loc activitatea „Natura-i prietena noastră”. Una dintre cele mai frumoase activităţi, la care a fost invitată şi redacţia ziarului „Hrvatska Grančica”, a fost denumită „Aşa-i portul la croaţi”. Aceasta a avut loc în data de 21.11.2012, fiind o activitate culturală în cadrul manifestării naţionale, desfăşurată în colaborare cu cadrele didactice din şcolile aparţinătoare comunei Lupac (Şcoala din Rafnic cu clasele I-IV şi Şcoala din Vodnic cu clasele I-IV), precum şi cu părinţii şi instructorul de muzică populară, Birta Petru. În cadrul acestei activităţi, atât elevii claselor I-IV, cât şi părinţii acestora au avut parte de o surpriză. Cei mici au avut de unde învăţa, iar adulţii au retrăit unele clipe din copilărie atunci când învăţătoarea Maria Vlasici le-a prezentat o parte din vechile obiceiuri ale comunităţii croate. Spre uimirea elevilor, învăţătoarea le-a prezentat o mică parte din comoara croaţilor, respectiv mai multe obiecte vechi din portul caraşovenesc, relatându-le totodată şi câte o poveste despre fiecare obiect în parte. După descrierea celor mai importante obiceiuri tradiţionale caraşoveneşti, a urmat învăţarea paşilor şi a dansului tradiţional caraşovenesc „danac i portanje”, unde elevii, împreună cu învăţătoarele lor şi acompaniaţi de muzica la acordeon a d-lui Birta Petru, au încins o horă şi un dans tradiţional în doi, foarte vesel şi plin de mândrie. Şi cum după fiecare muncă vine şi răsplata, elevii au avut ocazia să deguste una dintre mâncărurile tradiţionale croate. Este vorba despre cartofii fierţi la cuptor cu brânză şi prăjitură cu mere, toate provenite din recolta proprie.

Activitatea culturală a continuat şi în ziua următoare, 22.11.2012, cu „Poveştile satului”, în timp ce activitatea religioasă „Să ne pregătim pentru sărbătorile de iarnă”, organizată în parteneriat cu părinţii şi preotul local, a avut loc pe data de 23.11.2012. Din cadrul acestui program nu a lipsit şi activitatea sportivă, „Minte sănătoasă în corp sănătos”, care s-a desfăşurat pe terenul de fotbal din Clocotici, duminică 24.11.2012. Activităţile cultural-educative au fost încheiate în data de 25.11.2012 cu o activitate religioasă „Hrană sufletească”, care a marcat tot ce s-a putut observa şi învăţa în decursul unei săptămâni pline de diversitate, unde atât elevii cât şi părinţii au avut de învăţat şi de conştientizat că beneficiile învăţării nu ţin doar de vârstă, ci şi de mentalitatea fiecăruia.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, care a organizat la nivel local activităţi cu ajutorul inspectoratelor şcolare judeţene, a reuşit şi în acest an să-şi atingă scopul propus prin promovarea, recunoaşterea oficială şi implementarea în cadrul Festivalului a conceptului european de „învăţare pe tot parcursul vieţii”, încurajând învăţarea nu doar la copii, ci şi la persoanele adulte, ceea ce s-a putut observa şi în cadrul proiectelor Şcolii din Lupac. 
 
Slaviţa-Maria Muselin 
 
< Precedent   Urmator >

FrontPage