Home arrow Karasevska Zora arrow Formatia artistica 'Karasevska zora' din Carasova arrow Karasevska Zora arrow Karasevska Zora 
Arhiva articole Karasevska Zora Karasevska Zora

Formatia artistica 'Karasevska zora' din Carasova PDF Imprimare E-mail
miercuri, 19 noiembrie 2008

Image

Ansamblul folcloric din Caraşova a fost înfiinţat încă din anul 1950, când un grup de tineri talentaţi începe să se întâlnească, să se pregătească şi să prezinte spectacole în diferite locuri. În anul 1966 ansamblul primeşte primul său nume „Mladi Karaševci”, adică „Tinerii Caraşoveni”. Sub această denumire va reprezenta localitatea Caraşova până în anul 1992, când la iniţiativa Uniunii Croaţilor din România îşi va schimba numele în „Karaševska Zora“. Ea continuă însă tradiţia formaţiei folclorice „Mladi Karaševci”, iar schimbarea denumirii însemnând renaşterea simbolică a acestui ansamblu folcloric.

Ansamblul este compus din treizeci de persoane, majoritatea elevi ai Liceului Bilingv Româno-Croat din Caraşova. Repertoriul formaţiei este compus din cântecele şi jocurile tradiţionale specifice folclorului minorităţii croate din România. Coreografia este pregătită de profesorul şi reprezentantul minorităţii croate în Parlament, domnul Mihai Radan, iar instructorul şi preşedintele formaţiei este profesorul Micola Ghera. Uniunea Croaţilor din România sprijină ansamblul. Ea a devenit partener permanent şi a deschis la Caraşova împreună cu Institutul pentru conservarea patrimoniului cultural al judeţului Caraş-Severin, prima festivitate folclorică dedicată minorităţilor. De asemenea a început colaborarea cu Casa de cultură a Sindicatelor Caraş-Severin. La aceste festivităţi s-a participat anual cu ansamblul folcloric „Karaševska Zora”.
În anul 2005, cu ocazia sărbătorii Sfânta Maria, comunitatea caraşovenească a găzduit trei ansambluri folclorice din Croaţia.
De la înfiinţare şi până în prezent, formaţia „Karaševska Zora“ a participat la diferite festivaluri din ţară şi străinătate, cum ar fi: Festivalul inimilor din Timişoara, Festivalul Proetnica din Sighişoara, Gala minorităţilor din Bucureşti, unde formaţia a fost premiată cu premiul de excelenţă, la Festivalul Internaţional din Zagreb, Festivalul Internaţional din Vinkovci, concertul religios din Sarajevo, festivalul din Austria Trausdorf şi multe altele din ţară şi străinătate.
În ţară, formaţia primeşte din ce în ce mai des invitaţii la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale, la emisiunile de televiziune dedicate minorităţilor şi sărbătorilor naţionale.
Doar în anul 2007, formaţia a fost invitată de doisprezece ori pe scenele din România cu ocazia diferitelor manifestaţii culturale, precum festivalul din Hercules, Sighişoara, Caransebeş, Greoni, Reşiţa, Bucureşti, Sibiu, dar şi pe scena din Republica Croaţia, la Sisak.
Formaţia are ca scop conservarea tradiţiei folclorice, şi în afară de elemente artistice în repertoriul său regăsim şi elemente cotidiene care compun specificul cultural, ca de exemplu obiceiuri legate de ritualul nunţii, măsuratul oilor şi obiceiul şezătorilor.
Toate acestea sunt dovezi esenţiale că, prin tradiţia sa, comunitatea caraşovenească a reuşit să devină cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate.
Membrii
Mihăilă Gheorghe
Bocşan Slaviţa
Belcea Ivan
Călina Maria
Haţegan David
Filca Milena
Facraci Marian
Filca Maria
Beul Gheorghe
Domăneanţ Marta
Mita Gheorghe
Tincul Ana-Maria
Crsta Petru
Paun Aniţa
Curiac Petru
Belcea Iasmina
Mihăila Darko
Biriescu Ionela
Marian Zlatko
Domăneanţ Liuba
 
Urmator >

FrontPage