Home arrow Hrvatska grancica arrow Iarna, timpul si anotimpul sezatorilor arrow Hrvatska grancica arrow Invatamant 
Arhiva articole Hrvatska grancica Invatamant

Iarna, timpul si anotimpul sezatorilor PDF Imprimare E-mail
luni, 04 februarie 2013

În data de 25.01.2013, la Şcoala Primară Vodnic s-a desfăşurat activitatea extraşcolară cu titlul enunţat mai sus.

14.jpg

 

Promotorul proiectului este Şcoala Primară Vodnic, unde îşi desfăşoară activitatea cu pasiune şi dăruire învăţătoarele Vlasici Maria şi Boşca Petria Liuba şi educatoarea Radici Mirela.

Cei care au susţinut proiectul, moral şi financiar, au fost părinţii şi Primăria Lupac.

Invitaţi la ”şezătoarea” din Vodnic au fost: elevii claselor I-IV de la şcolile din Lupac, Clocotici, Rafnic şi Goruia.

16.jpg

 

Cum a fost gândit şi conceput proiectul? Având în vedere că luna ianuarie are două date semnificative pentru cultura şi istoria poporului român, şi anume 15 ianuarie şi 24 ianuarie, iniţial s-a dorit organizarea unei şezători literare cu poezii şi lecturi dedicate poetului Eminescu şi Unirii din 24 Ianuarie. Ne-am lovit de un amănunt aparent nesemnificativ, copiii de astăzi, deşi dotaţi şi pricepuţi în jocuri la aparatura electronică, nu au avut ocazia să asiste la o şezătoare reală.

Pornind de la acest amănunt, proiectul nostru s-a îmbogăţit cu o şezătoare unde au fost invitaţi părinţii, bunicii şi localnicii care au dorit să ni se alăture în acest demers.

Am fost plăcut impresionată de plăcerea cu care au răspuns la invitaţia noastră câteva femei din sat, care au venit cu ”lucru” la şezătoarea organizată de şcoală. Aş aminti numele acestor femei: Chicheş Petria, Iancea Stana, Chicheş Maria, Iancea Ana, Chicheş Ana, Iovanac Ruja, Gluvac Lina. Şi mai am un motiv de bucurie şi mândrie pe care vreau să-l împărtăşesc cititorilor: în satul Vodnic încă se mai cos cămăşi populare.

După ce elevii au vizitat şcoala şi şezătoarea au fost prezentate câteva obiecte tradiţionale, iar următorul pas din proiect a fost şezătoarea literară. Trebuie apreciaţi toţi copiii. Fiecare şcoală a pregătit un punct interesant: Eminescu – Şcoala Rafnic; Unirea din 24 Ianuarie 1859 – Şcoala Goruia; Iarna(poezii şi ghicitori) – Şcoala Lupac şi Şcoala Vodnic iar cântecul şi dansul popular a fost acompaniat de domnul instructor Birta Petru şi de un elev de la Şcoala Clocotici.

Ca la orice şezătoare care se respectă oaspeţii au fost serviţi cu plăcinte (tiganci) şi prăjituri proaspete şi gustoase pregătite de mame şi bunici.

Acestea fiind spuse, cred că proiectul şi-a atins obiectivele,cred că toţi participanţii au avut de învăţat: activitatea a permis exprimarea creativă a elevilor şi a dascălilor şi a evidenţiat rolul fiecărei generaţii într-o comunitate.

În încheiere o să redau cuvintele unei bunici, Maria Ghera, despre activitatea din 25.01.2013:

”Am mai avut copii şi nepoţi la şcoală, dar activitatea aceasta mi-a plăcut cel mai mult”.

înv. Maria Vlasici

 
< Precedent   Urmator >

FrontPage